Turism Romania
blank

Obiective Turistice

Cazare Hartă Imagini Jurnal Turistic Comunitate

Valea Sebesului (Valea Frumoasei)

Mulțumim colaboratorilor: raluca zamfy, Alyssa, roxana snaider

(5 voturi)

Informații
Generale

Galerie
Foto
Hartă
Turistică
Cazare
în Apropiere
Păreri și Sfaturi
Pentru Turiști
Agrement

Pescuit, Drumetie, Natura, Catarat, Pesteri, Subteran, Amenajat, Sport Agrement, Istorie, Cultura, Traditie, Legende, Manastiri, Biserici, Rural

Informații Geografice

Cea mai apropiata localitate
Sebes

Județ
Nespecificat

Zona Turistică
Transilvania

Coordonate Geografice
45.61088(Lat.), 25.02726(Lon.)

Accesibilitate

Specifică o localitate de pornire și afișează harta rutieră spre Sebes.

( hartă rutieră )

De aici, obiectivul turistic este accessibil
mașina de familie, fără mijloace de transport în comun

Descriere

VALEA SEBESULUI, numita la izvoare Frumoasa are o lungime de 93 km. Obirsiile ei se gasesc la altitudini de peste 2000m. Porneste de la sud spre nord, si pe o lungime de 22 km., poarta numele de Frumoasa pina unde se intilneste cu Salanele, care izvoraste de sub Vf. lui Patru. La unirea Frumoasei cu Salanele, turistul gaseste astazi luciul unui mare lac artificial creat de barajul de la Oasa Mare.Aici si-a cautat linistea si a descoperit sufletul rominesc Lucian Blaga. Despre acele locuri si vremuri disparute ii vor spune calatorului de azi "Povestirile de la Bradul Strimb " ale lui Sadoveanu.
De la baraj in jos, valea se ingusteaza intr-un defileu cu o lungime de cca 40 km, despartind M-tii Sureanu si Cindrel, trecind praguri, cascade, cataracte mici, pe sub impozanta stinca numita "Masa Jidovului" sau "Masa Uriesului". Dupa 70 de km incepind cu localitatea Sasciori, riul iese din strimtoarea muntilor pentru a strabate o lunca tot mai larga iar, dupa 93 km, Sebesul isi varsa apele in Mures. Bazinul riului Sebes, impadurit cu rasinoase si foioase, alcatuieste unul din cele mai mari pasuni ale Rominiei. Dovada vechimii locuirii acestor plaiuri sunt cetatile dacice de la Capilna si Tilisca care fac parte din cunoscutul complex de aparare ce inconjurau Sarmisegetusa Basileion. Va prezentam si cele patru mari constructii hidrotehnice: barajul de la Oasa cu hidrocetrala de la Gilceag, Barajul de la Tau cu hidrocentrala de la Capilna - Obreji cu hidrocentrala de la Sasciori si barajul si uzina de la Petresti. Initiatorul si parintele acestor baraje, este un fiu al Vaii Sebesului, Prof. Univ. Dr. Pavel Dorin , nepot al marelui Lucian Blaga.
Daca Sebesul l-am urmat de la izvoare spre varsare, activitatea umana, habitatul, istoria,traditiile si prezentul le vom face invers.Lancram -Amintit documentar inca din Evul Mediu Centru al picturii pe sticla. Lucian Blaga (1895 - 1961). Poet, dramaturg, scriitor, filosof si om politic, dupa o viata in care a creat o opera valoroasa, s-a intors sa isi doarma somnul de veci in cimitirul satului. Calatorul poate vizita si casa natala a marelui LucianBlaga.La doi km urcind pe apele Sebesului, intram in orasul Sebes. Atestat documentar in 1245, Sebesul a fost intemeiat, ca si alte asezari din Transilvania de colonistii germani, care au lasat in urma lor monumente de istorie si de arhitectura medievala. Fara a intra in detalii amintim doar fortificata orasului, inceputa in 1387, Sebesul fiind primul oras din Transilvania care primeste dreptul de a se inconjura cu ziduri.
Petresti ,asezat la 4 km de Sebes, atestat documentar la 1309, apare astazi ca o asezare romino - germana prospera si cocheta. Vestita ceramica pictata de tip Petresti, care face parte din orizontul cu ceramica pictata vest - romineasca, contemporana cu cultura Cucuteni. Petrestiul este totodata ultima asezare saseasca pe Valea Sebesului. Sasii au imprimat localitatii o arhitectura tipica, cu strazi largi strajuite de canale de apa, cu case inalte, cu porti mari. Din primele secole ale asezarii ne-a ramas cetatea sub forma de donjon, care a fost cindva turnul unei basilici romanice, inconjurat cu un zid de incinta, pomenita la 1530 dar desigur mai veche cu cel putin un secol Cetatea domina iesirea din sud a localitatii, linga podul peste riul Sebes.
Astazi Petrestiul prezinta cea mai importanta realizare arhitectonica a sa: un complex cultural deschis, o biserica noua ortodoxa cu aspect de catedrala, un monument al eroilor satului, romini si germani, si un muzeu al Vaii Sebesului.
Urcind pe DN 67 C, la 8 km de Sebes, pe partea dreapta, porneste un drum pietruit care duce la satul Rachita, asezat intre dealuri si paduri. Localitatea a fost atestata la 1464, ca localitate pur romineasca de crescatori de animale si cautatori de aur .aluvionar, Valea Rachitei fiind foarte bogata in acest minereu.
La 9 km. de Sebes se gaseste Sebeselul, atestat documentar la 1330. Urme de activitate umana s-au descoperit aici din toate timpurilei
La 11 km de Sebes, se gaseste Sasciorul, centrul administrativ al zone. Deasupra satului troneaza o cetate medievala, construita in sec. XII - XIII; din sec XIV fiind si domeniu feudal. Impresioneaza si azi lungimea zidului de incinta, de 49/ 40m, cu inaltimea de 4 - 5 m, si grosimea de 2-3m.
Asezare romineasca de pastori si agricultori, a fost celebra pentru produsele sale de olarie, aici fiind unul din cele mai mari centre de olarit din Transilvania Din Sasciori, pe un drum judetean spre S - E se poate ajunge in Dumbrava, o mica asezare, iar de acolo prin Rahau si Cilnic, spre Sibiu.
Spre V, pe un drum ce serpuieste peste dealuri, dupa 5 km, ajungem la Loman, veche asezare pastorala, atestata la 1615. La intrarea in Loman se afla un muzeu al familiei Stancu care a strins o parte a urmelor civilizatiei populare a zonei. Neaparat, in Loman sau in satele din jur, trebuie cautati in cimitire stilpii funerari, unici azi in Europa, care amintesc de vechile credinte in nemurirea sufletului, dar mai ales in Dumnezeu - Tatal.
De la Loman, pe carari de munte, ajungem la Carari (la cea. 20 km de Loman), spatiul mioritic al lui Blaga, foarte asemanator cu cel suedez sau norvegian, iar de aici la Vf. lui Patru, unde sunt asezate stinele oierilor.
Mai sus de Sasciori, la l km, urmeaza satul Laz. Numele satului vine de la cuvintul "lazuire" (despadurire), ceea ce ne arata bogatia de odinioara in paduri a acestei vai. Spre S - E, pe dealul Gherghelaului se mai vad si azi urmele unei cetati de pamint din sec IX. In Laz trebuie cautata casa - muzeu a familiei Deac - Poienaru; unde traieste si creeaza doamna Maria Deac - Poienaru, urmasa unor vestiti iconari, care au facut din Laz cel mai important centru de pictura religioasa pe sticla din sudul Transilvaniei.
La 15 km. de Sebes, pe malul drept al riului, la Capilna, si-au stabilit asezarile inca de la 1474 capilnenii, crescatori de vite, si agricultori, in sat, domina Biserica Veche, (1901), unde se gasesc picturi ale lui Alexandru Hentia. Capilna, este renumita prin Cetatea Dacica ridicata la 2 km spre sud. Dupa un drum de 1, 3 km facut pe jos, cea 20 + 30 minute, o descoperim la 61 Om altitudine. Ridicata in timpul lui Burebista si Decebal, declarata recent monument UNESCO, se prezinta sub forma unei constructii opidane clasice, formata din: incinta, turn - locuinta si poarta, este inconjurata de ziduri de 1, 5 m grosime, celebrele murrus dacicus.
Dupa 29 km. de la Sebes, Ajungem la Sugag. Este comuna cu cea mai mare intindere din tara, 240 km 2. Este ultima asezare stabila de pe valea Sebesului, fiind atestata documentar la 1750. Drumul 67C duce la Sugag in sus, pina la barajul de la Tau (12 km) si apoi dupa alti 15 km. la Oasa. La capatul Sugagului, pe riul Dobra in sus se poate merge pina la Schitul Magura, o asezare monahala noua, iar de aici mai departe la Dusi si Jina, doua asezari specifice de oieri


LACURI. S-au construit patru lacuri de acumulare: Oasa, Taul Bistrei, Obreja de Capalna si Petresti. Lacul Oasa, dat in folosinta in anul 1980, este cel mai mare, cu un volum de 136 milioane mc, intinzandu-se pe circa 5 km in spatele unui baraj de anrocamente, inalt de 91 m. La confluenta Sebesului cu Bistra si cu Mirasul se afla lacul Taul Bistrei, dat in folosinta in anul 1983, cu un volum de 21 milioane mc. Lacul Obreja de Capalna, dat in folosinta dupa anul 1984, este mult mai mic ca volum si suprafata. La nord de culmea Cindrel – Frumoasa, se afla lacurile Iezerul Mare si Iezerul Mic, iar la est de culmea Sureanu – Carpa sunt lacurileSureanu, Iezerul si Iezerasul. Iezerul Sureanu se gaseste la obarsia vaii Cugir, la 1750 m. Impreuna cu mlastina care-l inconjoara este declarat rezervatie naturala. Rezervatii si monumente ale naturii Rezervatia complexa Rapa Rosie , cuprinde formatiuni geologice caracteristice, create de eroziune si siroire, care dau peisajului un aspect impozant precum si o flora particulara cu multe elemente rare si endemice. Are o suprafata de 25 de ha si este situata in extremitatea sud-vestica a Podisului Secaselor, pe malul drept al Secasului Mare, la circa 4 km de orasul Sebes. Datorita pantei mari si a lipsei vegetatiei, apa de siroire, prabusirile si alunecarile au creat un relief aparte, reprezentat prin turnuri, coloane, obeliscuri, contraforturi si piramide de pamant care, impreuna cu culoarea rosie si violacee provenita de la argile si gresii, ii dau un aspect impresionant. Rezervatia geologica Pintenii din Coasta Jinei este formata dintr-o serie de stanci izolate si proieminente, constituite din sisturi cristaline. Stancile sunt situate pe versantii puternic inclinati ai paraului Lihoi, care trece prin satul Dobra si se varsa in Sebes. Rezervatia se intinde pe o suprafata de circa 1 ha. Pe langa aspectul lor peisagistic interesant „Pintenii din Coasta Jinei” au si o semnificatie istorica prin faptul ca insotesc vechiul drum al oierilor din Jina,
Ruinele Cetatii dacice de la Capalna –la18 km de orasul Sebes, pe „Dealul Gargalau” sau „Dealul Cetatii”, cu o buna pozitie strategica, situata la 610 m altitudine si dominand Valea Sebesului se inalta vestigiile unei puternice cetati dacice (sf. sec. 2 i.Hr. - 106 d.Hr.). Cetatea cu ziduri de piatra a fost inaltata de Burebista si facea parte din sistemul de aparare a capitalei Daciei, Sarmizegetusa Regia.
Cetatea Sebesului – construita la sfarsitul secolului al XIV-lea si inceputul secolului al XV-lea. Se compune dintr-un zid de incinta, lung de 1700 m in care se evidentiaza creneluri, metereze si guri de pacura care au ramas bine conservate. Zidurile aveau opt turnuri din care se mai pastreaza doar patru: turnul octogonal, turnul cizmarilor, turnul croitorilor si turnul studentului;

Obiective Turistice pe o rază de 50 Km

Cazare pe o rază de 50 Km

Pensiunea MUNTELE RECE Bran

Cazare la munte departe de zgomot si doar la 1km fata de Castelul Bran.

Clasificare:

Localizare: Predeluț

Aprecieri: 

Pensiunea Muntele Rece 4**** este locul ideal atat pentru relaxare in timpul liber cu prietenii cat si pentru intalniri, cursuri, conferinte, teambuildinguri sau prezentari de produse.
Intr-o atmosfera intima, departe de aglomeratia orasului si un cadru natural deosebit va puteti bucura de organizarea celor mai frumoase evenimente din viata Dvs. – nunta, botez, aniversare sau petrecere.

Vila Ambient

Vila Ambient - A five-star turnkey comfort

Clasificare:

Localizare: Cristian

Aprecieri: 

Vila de lux- (iarna si vara) - 2 etaje, 6 dormitoare, 8 bai si incaperi anexe totalizand 11 camere. Parter: sala de petrecere/de mese/de dans, semineu, TV, DVD, piscina, sauna, jacuzzi, bucatarie echipata complet. La etajul intai, exista zona special amenajata pentru tenis de masa, biliard, bar, TV. Toate dormitoarele au LCD TV si paturi kingsize. Gradina, foisor, gratar, loc joaca pentru copii. Ideala pentru grupuri de pana la 12 persoane. Localizata ideal in comuna Cristian, zona linistita la 9 km de Brasov, cu o vedere incantatoare la muntii Bucegi, reprezinta o alternativa de invidiat fata de tumultosa zona Bran Moeciu.

Conacul Ambient

Live vintage. Love luxury

Clasificare:

Localizare: Cristian

Aprecieri: 

Vine o vreme cand parca simti o usoara adiere a trecutului mangaindu-ti pleopele...si uite asa, pe nesimtite, te trezesti in fata falnicelor porti ale conacului Ambient din Cristian, la 12 km de Brasov. Noua mosie are o mare virtute, dragi oaspeti, pentru ca aici si numai aici, De Mult-ul si Acum-ul s-au asternut la un taifas si isi talmacesc visurile chiar in jurul distinselor voastre prezente.

Pensiunea Luiza


Clasificare:

Localizare: Brașov

Aprecieri: 

Pensiunea Luiza este situata la cateva minute de centrul istoric al orasului, intr-o zona linistita a Brasovului.
Stilul arhitectural, specific zonei, este cochet si respecta peisjul romanic urban.

Pensiunea Luiza este alegerea ideala, potrivita oamenilor de afaceri interesati sa faca din cazarea in Brasov nu doar o vizita de lucru. Confortul si intimitatea precum si asezarea in zona istorica a orasului, aproape de centru, recomanda pensiunea si pentru turismul istoric si cultural.

Pensiunea Kermany & Dino

Cazare ieftina intr-o pensiune de trei stele,in Centrul Vechi al Brasovului.

Clasificare:

Localizare: Brașov

Aprecieri: 

Pensiunea Kermany & Dino este sutuata in Centrul Vechi al Brasovului.Va pune la dispozitie camere,garsoniere si apartamente complet utilate.

Arată toate cele (12) rezultate.

Informații

about us termeni si conditii politica de confidentialitate

Contact

invita prieteni contact administrator opinia ta raportează eroare

Copyright © 2010 - 2016 
Romania Tourist Info

Regiuni Turistice

transilvania moldova muntenia banat crișana bucovina oltenia dobrogea marea neagră delta dunării dunărea bucurești maramureș

Categorii
Obiective Turistice

orașe muzee case memoriale cetăți / castele mănăstiri / biserici turism rural drumeție munți peșteri lacuri râuri pescuit parcuri naționale rezervații naturale

Utile

Hartă Rutieră

Colaboratori

raluca zamfyAlyssaroxana snaider

 

Referinte

Romania Tourist Info pe Facebook Romania Tourist Info pe Twitter RSS feed
PageRank Checking Icon

Parteneri

Societatea Carpatină Ardeleană Harta Rutiera a Romaniei toți partenerii