Turism Romania
blank

Obiective Turistice

Cazare Hartă Imagini Jurnal Turistic Comunitate

Sânnicolau Mare, Timiș

Mulțumim colaboratorilor: Zenobia, Sannicolau

Informații
Generale

Galerie
Foto
Hartă
Turistică
Cazare
în Apropiere
Păreri și Sfaturi
Pentru Turiști
Agrement

Pescuit, Bai Termale, Sanatate, Istorie, Cultura, Traditie, Legende, Manastiri, Biserici, Orase, Muzee

Informații Geografice

Localitate
Sânnicolau Mare

Județ
Timiș

Zona Turistică
Banat

Coordonate Geografice
46.07222220(Lat.), 20.62944440(Lon.)

Accesibilitate

Specifică o localitate de pornire și afișează harta rutieră spre Sânnicolau Mare, Timiș.

( hartă rutieră )

Obiectivul turistic se afla
în oraș mic/sat ușor accesibil (autobuz, tren, etc.)

Descriere

Sannicolau Mare (in germana Groß Sankt Nikolaus, Großsanktnikolaus, in maghiara Nagyszentmiklos, in bulgara banateana Smikluš) este un oras din judetul Timis, Banat, Romania. Aflat la nord-vest de Timisoara este si cel mai vestic oras din Romania. Sannicolau Mare are o populatie de 12.914 locuitori cu o structura etnica diversificata, specifica regiunii.<ref name="edrc_2002"/> *Localizare Orasul Sannicolau Mare este cel mai vestic oras al Romaniei, situat in partea de nord-vest a judetului Timis, in Campia Muresului inferior, pe raul Aranca. Se afla la o distanta de 64 km NV de Timisoara si la 18 km de punctul vamal Cenad, pe drumul national DN6. Este legat de Timisoara prin calea ferata Timisoara-Lovrin-Cenad si Timisoara-Periam-Valcani.
Cartierele orasului sunt: chindaresti, comuna germana, sighet, capul satului, dallas, bujac, satu nou, drumul timisorii, drumul sarafolii, drumul cenadului, gara mare, centru. *Istorie Cercetarile arheologice au scos la iveala dovezi care atesta ca vatra satului a fost locuita inca din epoca bronzului. Mai tarziu, romanii au ridicat aici un castru. Din vremea voievodatului lui Glad, a fost descoperit aici (in 1799) un tezaur medieval timpuriu, compus din 23 de obiecte din aur, expus in prezent la Viena.
Piesa din Tezaurul de la Sannicolau Mare expusa la Viena
Asezarea s-a dezvoltat in stransa legatura cu Morisena feundala (Cenad), aflata in imediata vecinatate. In diplomele regale din 1217 si 1256 este mentionata cu numele de San-Nicolau, dupa numele manastirii de aici care avea hramul „Sf. Nicolae”. Mai tarziu a fost proprietate a episcopiei catolice de Cenad, fapt atestat de dijmele papale din anul 1334.
In timpul Pasalacului de Timisoara, la Sannicolau Mare s-a ridicat o fortificatie de pamant langa asezarea civila. Aceasta cetate a fost daramata in 1701, in urma Pacii de la Karlowitz care prevedea daramarea ei ca una dintre conditiile pentru pace.
Sannicolau Mare in Harta Iosefina a Banatului
Dupa trecerea Banatului sub administratie habsburgica, localitatea cunoaste o dezvoltare accelerata, devenind in 1724, oficiu administrativ erarial, apoi resedinta de plasa. In 1787 primeste privilegiul de a organiza targuri. Acest privilegiu este extins in 1837 cand i se permite organizarea unei piete saptamanale. In tot acest timp a cunoscut o deosebita evolutie economica, demografica si urbanistica. Localitatea a fost colonizata cu germani (svabi). S-a dezvoltat si localitatea Sannicolau German, incorporata mai tarziu in oras.
Un loc important in viata localitatii l-a jucat Scoala inferioara de agricultura, construita in 1799 de catre contele Cristofor Naco si Gimnaziul de Stat, construit in 1894. Aici s-a nascut in anul 1881 compozitorul Bela Bartok, tatal sau fiind director al scolii agricole, iar mama invatatoare. O importanta pierdere in fauna locala este dropia disparuta de prin anii 1978 -1980 localizata in zona balatan! *Primari
-- 1981-1989=1996-2008 ONCU Iosif (PSD)

-- 2008- : Danut Groza (PDL) *Clima <small>
--conform Rodica si I. Munteanu</small> *Economie Economia orasului a cunoscut in ultimii ani o inversiune de tendinta, datorata pozitiei strategice la limita vestica tarii, fapt care a atras o serie de investitori importanti. Cele mai mari companii sunt compania austriaca Delphi Packard Electric (cablaje electrice pentru componentele auto ale masinilor fabricate de grupuri internationale), cu peste 4.300 de angajati, si compania italiana Zoppas Industries (rezistente electrice) cu peste 2.500 de angajati. Datorita cererii mari de forta de munca polul industrial astfel creat asigura locuri de munca si localitatilor inconjuratoare.
Cu toate acestea nivelul de salarizare ramane unul dintre cele mai scazute din tara, salariul mediu al unui lucrator la cei doi mari angajatori (Delphi si Zoppas) fiind de circa 700 lei pe luna. *Politica si administratie Consiliul Local al orasului Sannicolau Mare este compus din 17 consilieri, impartiti astfel:
-- 20px Mako, Ungaria.

-- 20px Battonya, Ungaria.

-- 20px Kazincbarcika, Ungaria.
==<span id="personalitati">Personalitati</span>==

-- Emilia Lungu-Puhallo (1853-1932)

-- Bela Bartok (1881-1945)

-- Revai Miklos (1750-1807)

-- Ion Hobana (1931-2011)

-- Savu Voichita (1936)

-- Ioan Jebelean (1943-2005)

-- Werner Kremm (1951)

-- Anton Sterbling (1953) - sociolog

-- Hans Dama (1944) - scriitor si om de stiinta

-- Dusan Baiski (1955)

-- Ioan Romosan (1952)

-- Ioan Samoila

-- Tatiana Ilcau *Obiective turistice In centrul orasului se gaseste Castelul Nako, construit in 1864 de Contele Nacu, Biserica Sarbeasca "Adormirea Maicii Domnului" (1783-1787) si Scoala de Agricultura.
La ca.10 km nord-est de Sannicolau Mare se gasesc ruinele manastirii cisterciene de la Igris.

Obiective Turistice pe o rază de 50 Km

Cazare pe o rază de 50 Km

Unitate Turistică Exemplu

sloganul dumneavoastră aici

Clasificare:

Localizare: Poiana Mărului

Aprecieri: 

Pentru ca fiecare vizitator să-și formeze o impresie despre unitatea dunmneavoastră este bine să definiți o foarte scurtă prezentare ce va apărea în majoritatea paginilor principale respectiv în motoarele de căutare. Astfel indiferent pe ce pagină a mini site-ului dumneavoastră sosește clientul, va avea acces la o scură prezentare. Încercați să cuprindeți tot ce este mai important, mai captivant despre afacerea dumneavoastră în acest paragraf.

Informații

about us termeni si conditii politica de confidentialitate

Contact

invita prieteni contact administrator opinia ta raportează eroare

Copyright © 2010 - 2016 
Romania Tourist Info

Regiuni Turistice

transilvania moldova muntenia banat crișana bucovina oltenia dobrogea marea neagră delta dunării dunărea bucurești maramureș

Categorii
Obiective Turistice

orașe muzee case memoriale cetăți / castele mănăstiri / biserici turism rural drumeție munți peșteri lacuri râuri pescuit parcuri naționale rezervații naturale

Utile

Hartă Rutieră

Colaboratori

ZenobiaSannicolau

 

Referinte

Romania Tourist Info pe Facebook Romania Tourist Info pe Twitter RSS feed
PageRank Checking Icon

Parteneri

Societatea Carpatină Ardeleană Harta Rutiera a Romaniei toți partenerii