Turism Romania
blank

Obiective Turistice

Cazare Hartă Imagini Jurnal Turistic Comunitate

Salina Cacica

Mulțumim colaboratorilor: GAB, Vio, Alyssa, Alexx

(6 voturi)

Informații
Generale

Galerie
Foto
Hartă
Turistică
Cazare
în Apropiere
Păreri și Sfaturi
Pentru Turiști
Agrement

Sanatate, Pesteri, Subteran, Amenajat

Informații Geografice

Cea mai apropiata localitate
Gura Humorului

Județ
Nespecificat

Zona Turistică
Bucovina

Coordonate Geografice
47.631461108832056(Lat.), 25.89939804077153(Lon.)

Accesibilitate

Specifică o localitate de pornire și afișează harta rutieră spre Gura Humorului.

( hartă rutieră )

De aici, obiectivul turistic este accessibil
mașina de familie, fără mijloace de transport în comun

Descriere

Salina Cacica este o salina aflata in localitatea Cacica, comuna Partestii de Sus (judetul Suceava), la 15 kilometri de Paltinoasa.

In jurul anului 1780, in locul unde se afla astazi localitatea Cacica (in nord-estul Romaniei, in regiunea istorica Bucovina, la 18 km de orasul Gura Humorului si la 40 de km de orasul Suceava) au fost descoperite zacaminte de sare. In anul 1798 s-a dat in exploatare aici o salina, aducandu-se muncitori si tehnicieni din diferite provincii ale Imperiului Habsurgic, mai ales din Galitia, cei mai multi fiind de etnie polona si de religie romano-catolica.

Obiective

Capela romano-catolica Sf. Varvara - aflata la capatul scarilor cu 192 de trepte, la 21 metri adancime. Capela a fost construita in anul 1806 la initiativa preotului polon Jakub Bogdanowicz care a dorit ca minerii romano-catolici sa aiba unde se ruga inainte si dupa terminarea lucrului (in localitate nefiind nici o biserica). Initial era captusita cu lemn, acesta fiind indepartat in anul 1904. Patroana capelei este Sf. Varvara (asa este denumita de catre catolicii din zona si nu Barbara), patroana minerilor. Capela are tot ce ii trebuie unei bisericute: altar, icoane, candelabru, amvon si balcon pentru cor. Altarul si amvonul au fost sculptate in sare masiva.
Capela are dimensiuni mari: 25 m lungime, 9 m latime si 7 m inaltime. Peretii sunt rectangulari, iar in partea dreapta se afla o icoana reprezentand-o pe Sfanta Varvara, aici adunandu-se zilnic minerii inainte de a cobori in adancurile salinei, pentru a se ruga ca ea sa-i ceara lui Dumnezeu sa-i ocroteasca in timpul muncii lor, precum si dupa ce isi terminau lucrul, pentru a-i multumi. Odata, era celebrata aici zilnic Sfanta Liturghie la care participau minerii catolici, greco-catolici si ortodocsi. In prezent, la data de 4 decembrie a fiecarui an, de Sf. Varvara, coboara in capela preotii celor 3 confesiuni mai sus-enumerate pentru a celebra un Tedeum, iar copii prezinta un program artistic in costume populare ale celor 3 etnii si in 3 limbi .
Capela ortodoxa - aflata la adancimea de 35 metri, unde se desfasoara Orizontul I. In aceasta zona, galeria sapata direct in sare este mult mai larga si are pe pereti basoreliefuri sculptate in stanca de sare, cu tematica religioasa, opera recenta a unor tineri scultori din zona, unele dupa modele similare de la Salina Wieliczka de langa Cracovia. In partea dreapta a capelei se afla Icoana Sf. Daniil Sihastrul.
Lacul Sarat - este un lac artificial sapat manual de mineri la o adancime de 35 metri, pe peretii caruia se gasesc cristale de sare. Dimensiunile lacului sunt de 10x6 metri. Lacul este ingradit cu balustrada si iluminat de cateva reflectoare, cu ani inainte aici facandu-se mici plimbari cu ajutorul unei plute.Pe acest lac plimbandu-se insusi Imparatul Franz Iosef si,mai tarziu, Regele Carol I.
Sala de dans denumita si "Sala Ing. Agripa Popescu" (dupa numele primului director general al Regiei Monopolurilor Statului, asa cum apare intr-un basorelief in peretele de sare) - aflata la adancimea de 37 metri, are dimensiuni relativ mari: 24x12x12 metri, iar la capete are 3 balcoane si ele sapate in sare. Aici se organizau baluri, intalniri festive, spectacole fiind si primul loc de distractie din zona, in tavanul salii ramanand suruburile de care erau atarnate candelabrele ce luminau acesta sala.
La aproape 60 de metri adancime se afla o sala foarte mare amenajata cu un teren de fotbal/volei, luminata si cu banci pe margine, pentru cei ce doresc sa se trateze de afectiunile respiratorii.

Obiective Turistice pe o rază de 50 Km

Cazare pe o rază de 50 Km

Vacanta in Bucovina - 4 pensiuni langa Campulung Moldovenesc

Vacanta in Bucovina! Cazare in 4 pensiuni confortabile - Fundu Moldovei (10km de Campulung Moldovene

Clasificare:

Localizare: Fundu Moldovei

Aprecieri: 

Va invitam sa va petreceti vacanta in frumoasa zona a Obcinelor Bucovinene, pe malul raului Moldova. Conditii excelente de cazare in 4 pensiuni: Casa din Deal, La Mamina, Casa Ileana si Vila Cetina. Oferta cu sau fara masa,pentru grupruri sau turism individual. Obiective turistice: manastiri, mocanita, muzee traditionale, balmus la stana, cermaica neagra - Marginea, mina de sare - Cacica. Activitati: drumetii pe munte (Rarau-Giumalau la cativa km), calarie - Lucina, cules fructe de padure, caiac, catarari, parapanta.

Informații

about us termeni si conditii politica de confidentialitate

Contact

invita prieteni contact administrator opinia ta raportează eroare

Copyright © 2010 - 2016 
Romania Tourist Info

Regiuni Turistice

transilvania moldova muntenia banat crișana bucovina oltenia dobrogea marea neagră delta dunării dunărea bucurești maramureș

Categorii
Obiective Turistice

orașe muzee case memoriale cetăți / castele mănăstiri / biserici turism rural drumeție munți peșteri lacuri râuri pescuit parcuri naționale rezervații naturale

Utile

Hartă Rutieră

Colaboratori

GABVioAlyssaAlexx

 

Referinte

Romania Tourist Info pe Facebook Romania Tourist Info pe Twitter RSS feed
PageRank Checking Icon

Parteneri

Societatea Carpatină Ardeleană Harta Rutiera a Romaniei toți partenerii