Turism Romania
blank

Obiective Turistice

Cazare Hartă Imagini Jurnal Turistic Comunitate

Peștera Șura Mare

Mulțumim colaboratorilor: Ana

Informații
Generale

Galerie
Foto
Hartă
Turistică
Cazare
în Apropiere
Păreri și Sfaturi
Pentru Turiști
Agrement

Drumetie, Natura, Pesteri, Sport Agrement, Rural

Informații Geografice

Cea mai apropiata localitate
Ohaba-Ponor

Județ
Nespecificat

Zona Turistică
Transilvania

Coordonate Geografice
45.516666666666666(Lat.), 23.133333333333333(Lon.)

Accesibilitate

Specifică o localitate de pornire și afișează harta rutieră spre Ohaba-Ponor.

( hartă rutieră )

De aici, obiectivul turistic este accessibil
pe jos, dificil

Descriere

Pestera Sura Mare este o arie protejata de interes national situata pe raza Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina.

1.Localizare
Situata pe valea paraului Ponor, satul Ohaba-Ponor, la baza abruptului Fruntea Mare.

2.Istoric
Primii exploratori ai portiunilor de la intrarea pesterii au fost T. Ionescu si F,Schadler in 1929. I.Gherman strabate aproximativ 700 m cu ajutorul unei barci si publica descrierea traseului in 1934. In 1950 T.Orghidan si M.Codreanu in urma informatilor date de V. Puscariu ,reiau explorarile fara rezultate notabele. Dupa 1980 speologii amatori reusesc explorarea si cartarea pestrerii.

3.Descriere
Deschiderea pesterii, monumentala, de aproape 40 m inaltime si 12 m la baza rivalizeaza cu intrarile in Cetatile Ponorului sau Pestera Huda lui Papara .

Pestera are o galeria activa , unica de 3 143 m lungime greu de parcurs, zonele uscate alternand cu lacuri, cascade, baricade de bolovani imensi care fac inaintarea un calvar. Prima sala in care se patrunde dupa parcurgerea unui traseu acvatic are tavanul la peste 40 m inaltime. Aici au fost facute sapaturi arheologice cu rezultate notabile. De aici, galeria plina de imense marmite turbionare Marmitele sunt excavatii circulare, de dimensiuni variate, de la cativa centimetri la 3—4 m diametru, situate de obicei in podeaua galeriilor . Marmitele sint formate prin miscarea circulara a apei ce antreneaza nisip si pietre si care, rostogolite violent si mereu in acelasi sens, sapa si lustruiesc stanca. In toate marmitele se gasesc pietre slefuite, mai mult sau mai putin sferice si nisip. Foarte adesea marmitele se gasesc la piciorul cascadelor si se dispun in lant, unele sub altele, cu mici denivelari intre ele. Marmitele nu se gasesc exclusiv in pesteri. Ele apar si in vaile de suprafata, in calcare sau alte roci. pline cu apa, cu peretii sculptati de linguriteLinguritele sunt formele cele mai frecvente in galeriile de rauri subterane si in acelasi timp cele mai enigmatice ca geneza. Linguritele sunt excavatiuni de 3 —30 cm largime, ce se succed ca valuri, acoperind pe mari suprafete podeaua si peretii galeriilor. Acolo unde apar, calcarul este foarte lustruit. Caracteristic linguritelor este asimetria lor. Ele au o parte mai lina si cealalta mai abrupta, iar creasta despartitoare dintre doua excavatii relativ ascutita. O scobitura de acest tip nu apare niciodata singura, ca la excavatiile de rodaj, ci intr-o grupare, astfel incat depresiunile se imbuca perfect unele in altele, fiind separate de creste. Adancimea dintre creasta si fundul excavatiei nu este mare, variind de la cativa milimetri la maximum doi centimetri; exista de altfel o proportionalitate intre largimea si adancimea unei lingurite. . La 2 300 m distamta de la intrare se patrunde in Sala Mare, zona cea mai spectaculoasa a pesterii. Peretii si tavanul salii este impodobit cu scurgeri parietale Depunerile de calcit ce imbraca peretii golurilor subterane, uneori intr-o mare bogatie de forme, conferind impresia de opulenta peisajului subteran., baldachine de forme si culori diferite iar podeaua este acoperita de gururiGururile sau bazinele de planseu sunt unele din cele mai frecvente tipuri de speleoteme. Numele este o preluare din limba franceza (gour). Gururile se prezinta ca bazine ce au o latura proptita de panta si celelalte laturi sub forma unui baraj arcuit convex. Gururile au o forma alungita, semi-ovala sau semicirculara. Comparatia cu un baraj nu este numai morfologica ci si functionala caci in spatele lui este adunat��, apa, ba mai mult chiar, ea explica insasi geneza unei astfel de forme. in cascada, poate cele mai faimoase din tara. Dupa Sala Mare pestera continua inca 800 m, dupa care un sifon Galerie de pestera inundata total cu apa adanc opreste inaintarea.

4.Conditii de vizitare
Se recomanda doar speologilor bine antrenati in echipe rodate. Sunt necesare costume de neopren, banane impermeabile,coarda de asigurare, surse de iluminat.

5.Clima
Umiditate in pestera este de 100%. Temperatura aerului oscileaza intre 8 si 10 grade , iar a apei intre 7 si 9 grade in acord cu temperatura de afara. Datorita golorilor mari, pe tot parcursul pesterii se simte un curent de aer.

6.Fauna
Dupa Pestera Huda lui Papara, Sura Mare adaposteste a doua mare colonie de lilieci in Romania. Colonia de pipistrellus se afla la aproximativ 350 m de la intrare, iar la inaltimi mai mari exista pe pereti si colonii de Miniopterus schreibersi.

7.Arheologie
Au fost descoperite urme de locuire din neolitic si interesante podoabele de chihlimbar si bronz din epoca Hallstattiana.

Obiective Turistice pe o rază de 50 Km

Cazare pe o rază de 50 Km

Pensiunea Dacica

Turism cultural și ecologic în singura pensiune care funcționează pe lângă o fundație științifică.

Clasificare:

Localizare: Alun (Boșorod)

Aprecieri: 

Pensiunea Dacica a fost creată în anul 2014 cu scopul de a contribui la dezvoltarea turismului cultural în zona cetăților dacice din Munții Orăștiei. Funcționând ca o extensie a Fundației Dacica, Pensiunea Dacica își propune să dezvolte turismul cultural în zonă, să promoveze patrimoniul cultural-istoric și etnografic din zona cetăților dacice cu ajutorul unei echipe de specialiști în istorie și arheologie, care va contribui la realizarea unor programe dedicate turiștilor.

Pensiunea Magic

Fiind una dintre cele mai apreciate pensiuni din judeţul Hunedoara, Magic vă aşteaptă
în orice mo

Clasificare:

Localizare: Cinciș-Cerna

Aprecieri: 

Magic îmbină într-o manieră deosebită clasicul cu modernul, punându-vă la dispoziţie o pensiune intimă cu deosebite condiţii de cazare. Ca stil arhitectural şi ornamental, pensiunea Magic este realizată asemănător unei pensiuni din zona Alpilor (nordul
Italiei- sudul Austriei). Pensiunile din judeţul Hunedoara sunt în număr din ce în ce mai mare datorită potenţialului turistic deosebit al zonei. Daca alegeţi să vizitaţi obiectivele turistice din zonă şi doriţi cazare la pensiuni deosebite, veniţi la Pensiunea Magic.
Aceasta este cu siguranţă, una dintre cele mai frumoase pensiuni din judeţul Hunedoara.

Informații

about us termeni si conditii politica de confidentialitate

Contact

invita prieteni contact administrator opinia ta raportează eroare

Copyright © 2010 - 2016 
Romania Tourist Info

Regiuni Turistice

transilvania moldova muntenia banat crișana bucovina oltenia dobrogea marea neagră delta dunării dunărea bucurești maramureș

Categorii
Obiective Turistice

orașe muzee case memoriale cetăți / castele mănăstiri / biserici turism rural drumeție munți peșteri lacuri râuri pescuit parcuri naționale rezervații naturale

Utile

Hartă Rutieră

Colaboratori

Ana

 

Referinte

Romania Tourist Info pe Facebook Romania Tourist Info pe Twitter RSS feed
PageRank Checking Icon

Parteneri

Societatea Carpatină Ardeleană Harta Rutiera a Romaniei toți partenerii