Turism Romania
blank

Obiective Turistice

Cazare Hartă Imagini Jurnal Turistic Comunitate

Parcul Central Targu Jiu

Mulțumim colaboratorilor: Deniza, danieliuc

(14 voturi)

Informații
Generale

Galerie
Foto
Hartă
Turistică
Cazare
în Apropiere
Păreri și Sfaturi
Pentru Turiști
Agrement

Orase, Muzee

Informații Geografice

Cea mai apropiata localitate
Targu Jiu

Județ
Nespecificat

Zona Turistică
Gorj

Coordonate Geografice
45.04018960392872(Lat.), 23.26842994689946(Lon.)

Accesibilitate

Specifică o localitate de pornire și afișează harta rutieră spre Targu Jiu.

( hartă rutieră )

De aici, obiectivul turistic este accessibil
mașina de familie, fără mijloace de transport în comun

Descriere

Parcul central din Targu Jiu este unul din atractiile acestui oras datorita operelor create de Brincusi!


Contine ansamblul sculptural Constantin Brancusi format din Masa Tacerii, Aleea Scaunelor si Poarta Sarutului.
Geniul romanesc

Acum, ne intoarcem cu gandul spre inceputul secolului XX si recunoastem cu satisfactie ca un roman, Constantin Brancusi ( 1876- 1957 ), ajuns in inima Parisului, dovedea intregii lumi ca patria sa musteste de geniu si-i poate oferi apogeul artei sale, pilduitoare pentru generatiile care vor urma. Brancusi a descoperit Cumintenia pamantului intr-o pe cat de antica, pe atat de moderna forma sculpturala, imbratisand filosofia naturalitatii, si- a jertfit pentru arta puterea tamaduitoare a sufletului carpatin intr-o Rugaciune iertatoare si pioasa, ne-a unit pentru totdeauna viata si moartaea intr-un Sarut vesnic, ne-a dat aripi de Maiastra si ne insoteste astazi si va fi mereu cu noi si cu cei ce vor urma in Coloana infinita a timpului si a optimismului fara margini, dandu-ne inepuizabila ‘ bucurie curata’.

In numeroasele lucrari privind viata sculptorului Brancusi, fiu al Gorjului, nasterea sa este consemnata pentru una din datele : 19, 20 sau 21 februarie 1876. Dupa al sau «Act de nastere », ( publicat in Ramuri, nr.1, august 1964 ), fara a fi interpretat cu atentie s-a sustinut deseori ca data a nasterii marelui sculptor: luna februarie, ziua douazeci si unu, ora noua dimineata . Dupa numeroase verificari s- a stabilit ca data a nasterii 19 februarie 1876.

Dupa cum se cunoaste, marelui sculptor i se propusese in 1934 sa ridice in orasul de pe Jiu o opera grandioasa, inchinata eroilor ce s-au jertfit pentru apararea patriei in primul razboi mondial. Brancusi a venit in Romania la sfarsitul lunii iulie 1937, dupa o lunga meditatie a operelor pentru tara sa, perioada in care initiatorii ridicarii lor au avut ragazul de a pregati si asigura marile cheltuieli cu sprijinul atelierelor de artizanat ale Ligii Femeilor Gorjene si cu aportul reunit al unor ministere antrenate in acest scop de insusi prim- ministrul tariii, gorjeanul Gheorghe Tatarescu.

Proiectul a debutat cu “ Calea Eroilor ” , cale care va porni din preajma Jiului trecand prin gradina publica spre locul unde se va ridica coloana recunostintei, leganadu-se astfel amintirea locurilor pentru care au luptat Eroii gorjeni cu ideea recunostintei fara de sfarsit simbolizata prin coloana. Fara intarziere, la 12 noiembrie 1937, Consiliul comunal Targu- Jiu aproba ca strada nou creata si care incepe de la intersectia str. Tudor Vladimirescu cu str. Unirea, trecand pe la monumentul Recunostintei si apoi inconjurand biserica Sf. Apostoli si urmand traseul str. Gr. Saftoiu, prelungindu- se pe o portiune nou creata din str. Victoria pana in B-dul C. A. Rosetti si aleea din gradina publica, pana la digul Jiului sa poarte denumirea Calea Eroilor.ALEEA SCAUNELOR

Prelungirea Caii Eroilor din B-dul C. A. Rosetti pana pe digul Jiului a fost conceputa de sculptor ca o alee in gradina publica pe care avea sa amplaseze mai intai “ Portalul de piatra ”, apoi “ Masa rotunda ” si “ Scaunele ”. Planul propriu-zis de amenajare a aleei a fost executat de arhitectul Rebhuhn, la 2 noiembrie 1937, dupa indicatiile lui Brancusi desigur, prevazandu- se 10 nise pentru banci, si multe, multe flori.


MASA ROTUNDALa inceputul Caii Eroilor si al aleei nou amenajate in gradina publica, pe malul Jiului, Brancusi a amplasat in toamna anului 1937, o masa rotunda din piatra cu dimensiunile : tablia- 2,15 m diametru X 0, 43 m grosime si piciorul 2 m diametru X 0,45 m grosime.


SCAUNELE SI BANCILE DE PIATRA


Dupa cum se preciza intr- un document oficial in conformitate cu planul de amenajare a gradinei publice a orasului Tg-Jiu pe marginile aleei principale deschisa in toamna anului 1937, pe traseul careia este construit portalul de piatra s-au rezervat 10 nise in care urmeaza a se aseza scaune sau banci. De asemenea in jurul mesei rotunde construita din piatra pe digul Jiului, in capul aleei de sus, este necesar a se aseza o serie de scaune sau banci. Scopul era ca acestea sa formeze un ansamblu armonios cu portalul si masa de piatra construita pe aceasta alee principala. Masa rotunda va fi inconjurata de 12 scaune-taburele cu fata rotunda.


POARTA SARUTULUI
Sculptorul gorjean ii placea sa-i spuna « La porte du baiser » sau « Le monument du baiser » , Poarta sarutului a fost ridicata in toamna anului 1937, dar a fost ornamentata in vara anului 1938.

Obiective Turistice pe o rază de 50 Km

Cazare pe o rază de 50 Km

Unitate Turistică Exemplu

sloganul dumneavoastră aici

Clasificare:

Localizare: Poiana Mărului

Aprecieri: 

Pentru ca fiecare vizitator să-și formeze o impresie despre unitatea dunmneavoastră este bine să definiți o foarte scurtă prezentare ce va apărea în majoritatea paginilor principale respectiv în motoarele de căutare. Astfel indiferent pe ce pagină a mini site-ului dumneavoastră sosește clientul, va avea acces la o scură prezentare. Încercați să cuprindeți tot ce este mai important, mai captivant despre afacerea dumneavoastră în acest paragraf.

Informații

about us termeni si conditii politica de confidentialitate

Contact

invita prieteni contact administrator opinia ta raportează eroare

Copyright © 2010 - 2016 
Romania Tourist Info

Regiuni Turistice

transilvania moldova muntenia banat crișana bucovina oltenia dobrogea marea neagră delta dunării dunărea bucurești maramureș

Categorii
Obiective Turistice

orașe muzee case memoriale cetăți / castele mănăstiri / biserici turism rural drumeție munți peșteri lacuri râuri pescuit parcuri naționale rezervații naturale

Utile

Hartă Rutieră

Colaboratori

Denizadanieliuc

 

Referinte

Romania Tourist Info pe Facebook Romania Tourist Info pe Twitter RSS feed
PageRank Checking Icon

Parteneri

Societatea Carpatină Ardeleană Harta Rutiera a Romaniei toți partenerii