Turism Romania
blank

Obiective Turistice

Cazare Hartă Imagini Jurnal Turistic Comunitate

Oravita

Mulțumim colaboratorilor: GAB, Romania Tourist Info, Ghinea, Alyssa, roxana snaider

(23 voturi)

Informații
Generale

Galerie
Foto
Hartă
Turistică
Cazare
în Apropiere
Păreri și Sfaturi
Pentru Turiști
Agrement

Bai Termale, Istorie, Cultura, Traditie, Legende, Ruine, Manastiri, Biserici, Orase, Muzee

Informații Geografice

Localitate
Oravita

Județ
Caraș-Severin

Zona Turistică
Banat

Coordonate Geografice
45.03321455814481(Lat.), 21.68940277099614(Lon.)

Accesibilitate

Specifică o localitate de pornire și afișează harta rutieră spre Oravita, Caraș-Severin.

( hartă rutieră )

Obiectivul turistic se afla
autobuz, cursa periodică

Descriere

Undeva, la marginea geografica a Romaniei, se afla un loc miraculos, dominat de superlative care vin dintr-un trecut glorios: Oravita. Ametitoarele serpentine de pe muntele Simion se-neaca parca in paraul Oravita, care strabate urbea cu acelasi nume. Trecem pe langa cele doua lacuri de baraj, botezate „cel mare” si „cel mic”, amenajate in prima jumatate a secolului al XVIII-lea pentru spalarea minereurilor aurifere si pasim inbatrana asezare in care cladirile sunt insirate mai bine de 7 km de-a lungul raului. Privita de pe panta, reteaua stradala seamana cu o sira a spinarii. Din strada principala se ramifica, in dreapta si in stanga, stradute scurte pe care casele sunt asezate in trepte pana sub coama muntelui. Urmele trecutului, ce-au conferit „intaietate” urbei si pasnicilor ei locuitori, provoaca nostalgii si multe aduceri-aminte. Situat in partea de sud-vest a judetului Caras-Severin, in preajma paralelei de 45°, cu o suprafata totala de 164,16 km², Oravita are in componenta sa doua localitati subcomponente (Ciclova Montana, Marila) si patru sate apartinatoare (Brosteni, Rachitova, Bradisorul de Jos, Agadici). Localitatea se invecineaza la 21 km spre Est cu orasul Anina, la 52 km spre Nord-Vest cu municipiul Resita, la 49 km spre Sud cu orasul Moldova Noua, la 109 km spre Nord- Vest cu municipiul Timisoara. La 18 km spre Sud se afla punctul de control vamal si de frontiera – NAIDAS – prin care se face legatura cu Republica Serbia si Muntenegru.

Primaria Oravita, judetul Caras-Severin, cod LMI CS-II-m-B-11147
La inceputul anilor ’20 din veacul XX, viitoarea capitala a judetului Caras era „un oras mare si de mare ascensiune”. Un raport cu titlul „Refacerea totala a Oravitei” a devenit, inca din 1923, subiectul unei hotarari aprobate de Consiliul Judetean. Intre membrii Comisei Permanente se afla localnici oraviteni sau personalitati originare din Oravita, precum invatatorul Gh. Jianu, preotul Cornel Jurca, profesorul Constantin Nedelcu, directorul minelor Hendrich, comerciantul D.Boitor, directorul inspectorilor veterinari A. Perian, alaturi de directorul U. D. R., Martian, de preotul I. Oraviteanu, etc.
Ianuarie 1926 - Legea Administrativa din 1925 si dezbaterile ministeriale din octombrie 1925, aduc un judet Caras, avand capitala la Oravita. Cel dintai primar al noii resedinte de judet va fi Pavel Liuba, viitor prefect, iar prefect e reconfirmat P. Corneanu. In 1926 se hotara, la Bucuresti, organizarea concursului pentru licitarea proiectelor de ridicare a palatului administrativ al noului judet, Caras, presedintele comisiei fiind celebrul arhitect Duiliu Marcu iar castigatoarea concursului, arhitecta Henrietta Delavrancea. D-na Delavrancea - prima femeie arhitect din Romania si membra a asociatiei arhitectilor din Paris, fiica lui Barbu Stefanescu Delavrancea si sora a scriitoarei si pianistei Cella Delavrancea - in colaborare cu arhitectul-constructor din Oravita, Dimitrie Boitor, finalizeaza edificiul in 1931, inaugurat in plan local la 1 ianuarie 1932 iar oficial la 3 iunie 1933, in prezenta unei delegatii, in frunte cu regele Carol II, Mihai I, voievodul de Alba Iulia si cnez de Banat (titlu obtinut acum, la Oravita). Primaria se remarca printr-o arhitectura in stil neoromanesc cu influente italiene.

TEATRUL "MIHAI EMINESCU", O PRIORITATE NATIONALA SI EUROPEANA IN CULTURA ROMANA. Este PRIMUL TEATRU din ROMANIA si din sud-estul Europei. Cladirea a fost construita in stil baroc vienez in anul 1817. Familia imperiala, Francisc I de Habsburg-Lorena (intre 1792-1806 a avut titlul de Francisc II al Sfantului Imperiu Romano-German apoi din 1806 pe acela de Francisc I de Austria pana la moartea sa, in 1835) si Carolina-Augusta de Bavaria a inaugurat teatrul la data de 05 octombrie 1817. Poetul Mihai Eminescu a ajuns in Oravita la 31 august 1868 cu trupa lui Mihail Pascaly, trupa in cadrul careia activa ca sufleur si secretar personal al lui Pascaly. Este prima cladire din Europa iluminata artificial, cu lampi pe acetilena.

CALEA FERATA Oravita-Bazias este PRIMA CALE FERATA construita pe cuprinsul Romaniei, data in functiune la 20 august 1854. In prezent linia mai este functionala doar pe sectorul Oravita - Iam.

GARA ORAVITA Construita in 1849, este PRIMA GARA din tara. Principala particularitate a acesteia este plasarea la o anumita inaltime in raport cu celelalte cladiri ale orasului, astfel incat urcarea oamenilor si a marfurilor se realiza cu ajutorul unui ascensor rudimentar, care in prezent nu se mai pastreaza.

Calea ferata Oravita-Anina este una din cele mai frumoase linii de cale ferata din Europa, doar ca nu este pusa in valoare deloc. A fost data in folosinta in anul 1863 si este cea mai veche linie ferata montana din Romania. Strabatand un tinut muntos, cu paduri intinse este considerata o minune inginereasca chiar si in prezent. Are in componenta 14 tunele cu o lungime totala de 2.084 m, si 10 viaducte, linia parcurge Muntii Aninei. Este una dintre cele mai frumoase cai ferate din Romania dar si din Estul Uniunii Europene, si a fost supranumita Semmeringul Banatean datorita asemanarii uluitoare cu traseul caii ferate Semmering din Austria, construita doar cu cativa ani inainte. La 18 noiembrie 1869 a fost inaugurat si transportul pentru persoane, fiind cea dintai dintre constructiile feroviare de munte din sistemul romanesc. Este unul din testele cele mai dure pentru mecanicii de locomotive care dau examenul tocmai pe aceasta ruta.

Primele baraje de greutate din Romania construite in perioada 1723 - 1733 pentru spalarea minereurilor pe pararul Oravita, cunoscute sub numele de Lacul Mare si Lacul MIc.

Farmacia muzeu Knoblauch, CEA MAI VECHE Farmacie Montanistica (Miniera) din Romania, fondata la 1763 de Edward Winter ca "farmacie de mana", organizata cu sediul in cladirea actuala de farmacistul Johannes Lederer la 1790, in co-proprietate cu familia Knoblauch din 1796 apoi Farmacia "La Vulturul Negru", dupa ce farmacistii din "dinastia" de farmacisti Knoblauch o cumpara la 1818-1820. Azi, Muzeul de Istoria Farmaciei Montanistice, detinand mobilier, instrumentar farmaceutic de la finele veacului al XVII-lea (1682) si pana la anii 1950, arhiva documentara si biblioteca de carte veche ”Francisc Klima – Ionel Bota”.

TERMAL & SPA RING, Complexul cu apa termo-minerala din Oravita este o investitie recenta a mediului privat; proprietatile terapeutice ale apei termo-minerale au actiune in principal in afectiunile degenerative ale sistemului osos. Apa termala de la Oravita contine clor, sodiu, potasiu, magneziu, fier, acid metasalicilic etc., avand calitati fizico-chimice si microbiologice cu efecte terapeutice pentru cura externa in urmatoarele afectiuni: reumatisme cronice degenerative (artroze ale coloanei vertebrale, sold, genunchi, mana, picior), reumatisme abarticulare (tendinite, tendosinovite, bursite). De asemenea apa are efecte terapeutice in afectiunile posttraumatice ale aparatului locomotor si afectiuni neurologice cronice priferice (leziuni ale nervilor periferici).<br>Complexul balnear cuprinde restaurant, doua terase, mese de biliard, cafenea, strand si piscine acoperite, investitia continuand pentru completarea acestuia cu sala fitness si centru de recuperare. Localizarea exacta este: Oravita, jud. Caras – Severin, DN57, coordonate GPS: 45° 4';;;31.04"N 21°37';;;46.87"E, intre localitatile sat Greoni si oras Oravita.

PRIMUL CUPTOR DE TOPIT METALE NEFEROASE din Romania, actualmente in ruina, acest cuptor a avut un puternic impact economic si social asupra intregii zone.

Manastirea Calugara, acest lacas sfant este vizitat de mii de credinciosi care vin aici sa se roage, sau sa fie tamaduiti de catre icoana facatoare de minuni din incinta manastirii. Legenda Manastirii Calugara... legenda spune ca un oier, in timp ce era cu oile la pascut, aude venind din inima codrului sunetele unui cantec. Mirat a pornit spre locul de unde venea sunetul, ajungand la o pestera in care a gasit o icoana a Maicii Domnului si ramasitele pamantesti ale unui calugar sihastru. De la aceasta intamplare pe locul pesterii s-a cladit Manastirea Calugara.

Obiective Turistice pe o rază de 50 Km

Cazare pe o rază de 50 Km

Unitate Turistică Exemplu

sloganul dumneavoastră aici

Clasificare:

Localizare: Poiana Mărului

Aprecieri: 

Pentru ca fiecare vizitator să-și formeze o impresie despre unitatea dunmneavoastră este bine să definiți o foarte scurtă prezentare ce va apărea în majoritatea paginilor principale respectiv în motoarele de căutare. Astfel indiferent pe ce pagină a mini site-ului dumneavoastră sosește clientul, va avea acces la o scură prezentare. Încercați să cuprindeți tot ce este mai important, mai captivant despre afacerea dumneavoastră în acest paragraf.

Informații

about us termeni si conditii politica de confidentialitate

Contact

invita prieteni contact administrator opinia ta raportează eroare

Copyright © 2010 - 2016 
Romania Tourist Info

Regiuni Turistice

transilvania moldova muntenia banat crișana bucovina oltenia dobrogea marea neagră delta dunării dunărea bucurești maramureș

Categorii
Obiective Turistice

orașe muzee case memoriale cetăți / castele mănăstiri / biserici turism rural drumeție munți peșteri lacuri râuri pescuit parcuri naționale rezervații naturale

Utile

Hartă Rutieră

Colaboratori

GABRomania Tourist InfoGhineaAlyssaroxana snaider

 

Referinte

Romania Tourist Info pe Facebook Romania Tourist Info pe Twitter RSS feed
PageRank Checking Icon

Parteneri

Societatea Carpatină Ardeleană Harta Rutiera a Romaniei toți partenerii