Turism Romania
blank

Obiective Turistice

Cazare Hartă Imagini Jurnal Turistic Comunitate

Manastirea Nicula

Mulțumim colaboratorilor: Rebreanu

(4 voturi)

Informații
Generale

Galerie
Foto
Hartă
Turistică
Cazare
în Apropiere
Păreri și Sfaturi
Pentru Turiști
Agrement

Manastiri, Biserici

Informații Geografice

Localitate
Cluj Napoca

Județ
Nespecificat

Zona Turistică
Transilvania

Coordonate Geografice
46.666830281690466(Lat.), 24.07240600585942(Lon.)

Accesibilitate

Specifică o localitate de pornire și afișează harta rutieră spre Cluj Napoca.

( hartă rutieră )

Obiectivul turistic se afla
autobuz, cursa periodică

Descriere

Manastirea Nicula este un important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord. Aici s-a aflat renumita icoana pictata in anul 1681 de mesterul Luca din Iclod. Conform unui proces-verbal intocmit de ofiteri austrieci, icoana ar fi lacrimat intre 15 februarie si 12 martie 1699.[1] In anul 1713 guvernatorul Transilvaniei Sigismund Kornis a dus icoana in castelul sau de la Benediugu Dejului, dupa care aceasta a ajuns la Cluj.

Istoric
Papa Clement al XIII-lea a acordat in anul 1767 indulgenta plenara pelerinilor care calatoresc la Manastirea Nicula in sarbatorile mariane 15 august si 8 septembrie.

Biserica din piatra a manastirii a fost edificata intre anii 1875 si 1879 pe cheltuiala Episcopiei de Gherla. In anul 1928 papa Pius al XI-lea a acordat acestui lacas statutul de sanctuar marian.

Prin intermediul scolii de mesteri iconari de la manastirea Nicula a patruns in Transilvania tehnica picturii pe sticla, acest obicei avandu-si originea in Boemia, Austria si Bavaria, zone in care traditia manufacturilor de sticlarie s-a impletit cu religiozitatea populara catolica. Intre artistii mai cunoscuti care au activat la Nicula se numara Emil Weiß, Moritz Hachmann si Karl Muller.


In 1936 episcopul Iuliu Hossu al Episcopiei de Cluj-Gherla a incredintat icoana spre pastrare calugarilor bazilieni. Acestia au incadrat-o in iconostasul din lemn de tei al bisericii manastirii. Oficiosul Episcopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, saptamanalul Renasterea, nega in anul 1938 faptul ca la Nicula, in manastirea "uniatilor" (expresia peiorativa la adresa greco-catolicilor), s-ar afla icoana Maicii Domnului care a lacrimat in 1699. Concluzia articolului intitulat "Baza pelerinajului de la Nicula" era aceea ca "cercetarile istorice dovedesc ca la Nicula e numai o pseudo-icoana", iar originalul s-ar afla la Biserica Piaristilor din Cluj.[3]

Fostul ingrijitor al manastirii a salvat icoana primita de la Iuliu Hossu, zidind-o intr-unul din peretii casei sale. In 1964, in pragul mortii, a marturisit locul icoanei staretului ortodox al manastirii (numit de guvernarea comunista). Icoana a fost adusa la manastire si la numai cateva zile a fost luata de comunisti. La rugamintea episcopului ortodox de atunci, Teofil Herineanu, icoana a fost pusa in capela Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. In anul 1991 icoana a fost restaurata defectuos la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj,[3] dupa care a revenit la manastirea Nicula.

In 1948 manastirea greco-catolica a fost inchisa. Calugarii bazilieni au fost arestati in octombrie 1948, odata cu scoaterea Bisericii Romane Unite cu Roma in afara legii. Ieromonahul Leon Man, staretul manastirii, a fost intemnitat de comunisti si a murit in inchisoare.

In 18 decembrie 1948 autoritatile comuniste au instalat la Nicula primul staret ortodox, in persoana ieromonahului Varahiil Jitaru, nascut in anul 1913 in localitatea Pangarati, judetul Neamt.[4]

Ca urmare a refuzului calugarilor ortodocsi de a restitui manastirea, Episcopia de Cluj-Gherla a initiat dupa 1989 un proces pentru recuperarea lacasului de cult. Pe motiv ca instantele din Transilvania ar putea tine partea greco-catolicilor, cauza a fost stramutata la Tribunalul Bacau, pe rolul caruia se afla in prezent.

Obiective Turistice pe o rază de 50 Km

Cazare pe o rază de 50 Km

Hotel Transilvania***

Hotel Transilvania
In buricul targului

Clasificare:

Localizare: Cluj-Napoca

Aprecieri: 

Hotel Transilvania va asteapta sa ii treceti pragul. Va punem la dispozitie 6 camere superioare single (3 stele),2 camere single (2 stele),14 camere superioare double (3 stele),2 camere double (2 stele), 2 junior apartamente (3 stele), 2 senior apartamente (3 stele), o sala de conferinte si business room pentru 50 persoane, precum si un restaurant cu bar.

Informații

about us termeni si conditii politica de confidentialitate

Contact

invita prieteni contact administrator opinia ta raportează eroare

Copyright © 2010 - 2016 
Romania Tourist Info

Regiuni Turistice

transilvania moldova muntenia banat crișana bucovina oltenia dobrogea marea neagră delta dunării dunărea bucurești maramureș

Categorii
Obiective Turistice

orașe muzee case memoriale cetăți / castele mănăstiri / biserici turism rural drumeție munți peșteri lacuri râuri pescuit parcuri naționale rezervații naturale

Utile

Hartă Rutieră

Colaboratori

Rebreanu

 

Referinte

Romania Tourist Info pe Facebook Romania Tourist Info pe Twitter RSS feed
PageRank Checking Icon

Parteneri

Societatea Carpatină Ardeleană Harta Rutiera a Romaniei toți partenerii