Turism Romania
blank

Obiective Turistice

Cazare Hartă Imagini Jurnal Turistic Comunitate

Mănăstirea Durau

Mulțumim colaboratorilor: Dosika, gabi

(5 voturi)

Informații
Generale

Galerie
Foto
Hartă
Turistică
Cazare
în Apropiere
Păreri și Sfaturi
Pentru Turiști
Agrement

Istorie, Cultura, Traditie, Legende, Manastiri, Biserici, Orase, Muzee

Informații Geografice

Cea mai apropiata localitate
Ceahlau, jud. Neamt

Județ
Nespecificat

Zona Turistică
Moldova

Coordonate Geografice
46.937562135400164(Lat.), 26.419360351562545(Lon.)

Accesibilitate

Specifică o localitate de pornire și afișează harta rutieră spre Ceahlau, jud. Neamt.

( hartă rutieră )

De aici, obiectivul turistic este accessibil
mașina de familie, fără mijloace de transport în comun

Descriere

De secole, in jurul Muntelui Ceahlãu, au existat schituri ºi numeroase peºteri in care pustnicii au trãit in ascezã ºi rugãciune. Unele dintre aceste schituri au ars sau au fost acoperite de avalanºe. Cea care a supravieþuit timpurilor ºi i-a adunat pe monahi la pravila de obºte a fost ºi este Mãnãstirea Durãu, situatã la o distanþã de 5 km de Cascada Duruitoarea, de la care ii vine ºi numele. Despre un schit la poalele Ceahlãului se ºtie incã de la anul 1600. Era condus de maica Mariana, fiicã de voievod moldovean ºi nepoata domnitorului Vasile Lupu.

Prima atestare documentarã a Mãnãstirii Durãu este cea din anul 1779, stareþã fiind schimonahia Nazaria. Ulterior monahiile de la Durãu s-au retras in Poiana Vãratec, intemeind mãnãstirea cu acelaºi nume. In 1802, ieroschimonahul Petru a reinviat aºezãmantul isihast de la Durãu aducand cãlugãri de la schiturile din apropiere.

Intre 1832-1835 a fost construitã biserica actualã pe locul vechii biserici de lemn, de cãtre caþiva cãlugãri de la Mãnãstirea Neamþ ºi Secu, ajutaþi de schimonahia Safta Brancoveanu ºi de trei negustori din Piatra Neamþ.
Biserica a fost sfinþitã de Mitropolitul Veniamin Costachi, avand hramul "Buna Vestire". Pridvorul bisericii a fost pictat in anul 1835, in ulei de cãtre monahii Macarie, Pimen ºi Ghervasie. Restul bisericii a fost pictat intre 1935-1937 de cãtre pictorul Nicolae Tonitza ºi ucenicii sãi, in tehnica encausticã.

Catapeteasma sculptatã in lemn de tei ºi poleitã cu aur a fost pictatã la Constantinopol in 1835.

Icoana mare, argintatã a Maicii Domnului dateazã din secolul al XVIII-lea ºi se cunoaºte a fi fãcãtoare de minuni.
Turnul clopotniþã de la intrarea in mãnãstire a fost construit in 1835 ºi adãposteºte paraclisul cu hramul Schimbarea la Faþã, pictat in 1938 de monahul Varahil Moraru. Dintre vechile construcþii din apropierea bisericii, un loc aparte il ocupã Casa Veniamin Costachi ºi vechea clopotniþã de lemn.
Din 1959, Mãnãstirea Durãu a funcþionat ca bisericã de parohie, apoi ca schit de cãlugãri, iar din 1991 a redevenit mãnãstire de maici.

Panã in anul 1977, in fostul cimitir al mãnãstirii a existat biserica Sfanta Sofia, care, impreunã cu casele monahale din imprejurimi, a fost demolatã din ordinul autoritãþilor comuniste.
In anul 1991, in cadrul Mãnãstirii Durãu, cu binecuvantarea ºi prin strãdania Inalt Prea Sfinþitului Daniel, Mitropolitul Moldovei ºi Bucovinei, a luat fiinþã Centrul Cultural-Pastoral "Sf. Daniil Sihastru", loc de promovare a spiritualitãþii ortodoxe in dialog ecumenic naþional ºi internaþional.
In interiorul Centrului se aflã ºi un paraclis pictat de arhimandritul Vartolomeu Florea. Slujba de sfinþire a Centrului Cultural-Pastoral "Sf. Daniil Sihastru" a fost sãvarºitã de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, alãturi de alþi Intaistãtãtori de Biserici, la 30 octombrie 1995, in prezenþa a numeroºi clerici ºi credincioºi.
Continuare a vechii tradiþii monastice din zona Ceahlãului, Mãnãstirea Durãu oferã pelerinilor prilej de rugãciune curatã ºi de reculegere duhovniceascã.

Obiective Turistice pe o rază de 50 Km

Cazare pe o rază de 50 Km

Unitate Turistică Exemplu

sloganul dumneavoastră aici

Clasificare:

Localizare: Poiana Mărului

Aprecieri: 

Pentru ca fiecare vizitator să-și formeze o impresie despre unitatea dunmneavoastră este bine să definiți o foarte scurtă prezentare ce va apărea în majoritatea paginilor principale respectiv în motoarele de căutare. Astfel indiferent pe ce pagină a mini site-ului dumneavoastră sosește clientul, va avea acces la o scură prezentare. Încercați să cuprindeți tot ce este mai important, mai captivant despre afacerea dumneavoastră în acest paragraf.

Informații

about us termeni si conditii politica de confidentialitate

Contact

invita prieteni contact administrator opinia ta raportează eroare

Copyright © 2010 - 2016 
Romania Tourist Info

Regiuni Turistice

transilvania moldova muntenia banat crișana bucovina oltenia dobrogea marea neagră delta dunării dunărea bucurești maramureș

Categorii
Obiective Turistice

orașe muzee case memoriale cetăți / castele mănăstiri / biserici turism rural drumeție munți peșteri lacuri râuri pescuit parcuri naționale rezervații naturale

Utile

Hartă Rutieră

Colaboratori

Dosikagabi

 

Referinte

Romania Tourist Info pe Facebook Romania Tourist Info pe Twitter RSS feed
PageRank Checking Icon

Parteneri

Societatea Carpatină Ardeleană Harta Rutiera a Romaniei toți partenerii