Turism Romania
blank

Obiective Turistice

Cazare Hartă Imagini Jurnal Turistic Comunitate

Mănăstirea Curtea de Argeș

Mulțumim colaboratorilor: Andrei, Sandita, bogdanhoda, Deniza, Ana și alți utilizatori anonimi

(13 voturi)

Informații
Generale

Galerie
Foto
Hartă
Turistică
Cazare
în Apropiere
Păreri și Sfaturi
Pentru Turiști
Agrement

Drumetie, Natura, Istorie, Cultura, Traditie, Legende, Manastiri, Biserici

Informații Geografice

Cea mai apropiata localitate

Județ
Nespecificat

Zona Turistică
Muntenia

Coordonate Geografice
45.1333(Lat.), 24.6833(Lon.)

Accesibilitate

Specifică o localitate de pornire și afișează harta rutieră spre .

( hartă rutieră )

De aici, obiectivul turistic este accessibil
pe jos, drumeție

Descriere

Manastirea din Curtea de Arges este una dintre vestitele monumente ale Tarii Romanesti si cel mai impunator al orasului. Se afla in mijlocul unui parc din marginea de nord a municipiului, la 2 km de vechea asezare a Curtii Domnesti. (sursa: www.pensiuneadracula.ro)
Asa cum se infatiseaza in prezent, biserica este alcatuita dintr-un pronaos supralargit, contopit organic cu constructia propriu-zisa, ai carui 12 stalpi interiori sustin o turla pe mijloc si doua turnulete laterale care incununeaza colturile vestice ale pronaosului. Pronaosul este evidentiat in acest fel deoarece indeplinea si functia de necropola. Aceste turle mici dau impresia prin podoaba lor exterioara, caracterizata de rasucirea portiunilor de zidarie, ca stau sa cada unul asupra celuilalt si ca se insurubeaza in tariile cerului. Restul bisericii si altarul - cu abside care ii implinesc forma de cruce - sustin de asemenea o turla inalta, a carei imbinare cu restul ansamblului se face prin bolti, rezultand un tot arhitectonic de o zveltete inegalabila.
In fata intrarii se afla un agheasmatar deschis, a carui cupola cu arcuri dantelate se sprijina de patru coloane, lucrate in marmura de felurite tonuri si impodobite cu desene (1516-1517). Precum intreaga biserica, si acesta reprezinta o admirabila opera de arta. Vazut dinspre apus, agheasmatarul cu invelitoarea de plumb si crucea aurita se proiecteaza pe cele 12 trepte care urca spre intrarea in sfantul locas si pe rama care o imbraca, asemeni unui portal aplicat. La restaurare, motivele utilizate si modul de cizelare au urmarit sa redea, cat mai apropiat de original, vechea decoratie a constructiei lui Neagoe Basarab, decoratie in care elementele din afara fusesera armonizate de arta mesterilor locali, intr-un stil propriu. Iar cat priveste acesta arta, chiar daca au lucrat alaturi de mesteri straini, privitorului de azi ii apare clar faptul ca localnicii au izbutit nu numai sa egaleze, ci adesea sa-si impuna propria lor personalitate, realizand armonii decorative dintre cele mai originale.
In ansamblu biserica este asezata pe o puternica temelie: un vast pavaj orizontal din blocuri de piatra, mai larg decat suprafata de baza a bisericii, marginile lui terminandu-se cu un fel de imprejmuire din floroni (in acest caz crini) sculptati din piatra. Peretii exteriori sunt impartiti in doua zone suprapuse demarcate printr-un brau, impletit in suvite. Fatadele sunt decorate in relief plat cu motive caucaziene si islamice. In partea de jos se afla o suita de panouri dreptunghiulare, in care sunt fixate ferestrele. Acestea sunt inramate in chenare cu ornamentatii dintre cele mai felurite care, ca si cele ale portalului de la intrare, amintesc intretaierea geometrica de la Manastirea Dealu.
In registrul de sus, de asemenea, se afla o suita de panouri semicirculare in partea superioara, in centrul carora sunt fixate placi decorative si discuri in rozeta, iar ca niste paftale domnesti, la intretaierea arcurilor, se afla alte discuri mai mici, deopotriva de fin realizate. Pe ele sunt asezati porumbei, care parca stau gata de zbor. Fiecare poarta in cioc un clopotel. La adierea vantului, acesti clopotei sunau lin, asemenea unor suave glasuri tainice.
Deasupra, depasind bordurile scurte ale acoperisului asezate pe mai multe randuri paralele de cizeluri, constructia bisericii creste intr-o suita de volume si suprafete, pe care se inalta cele patru turle; de o rara bogatie ornamentala, ele aduna in jurul ferestrelor, asemenea unor dantele in relief, aceleasi modele prin care (ca, de altfel si in restul decoratiei acestui monument) se stravad, armonizate specific de mesterii bastinasi, o seama de elemente de arta araba si georgiana. Acoperisul turlelor, bogat impodobit, pare iesit din mana unor aurari, iar lanturile care sustin crucile sunt aidoma unor mari bijuterii lucind in soare.
In interior, pe langa zugraveala executata in ulei de pictorii francezi F. Nicolle, Ch. Renouard si de romanul N. Constantinescu din Curtea de Arges, pe langa panourile votive, mormintele ctitorilor si tampla facuta din marmura, bronz aurit si onix, pe langa icoanele ei lucrate in mozaic, atrage atentia, ca o exceptionala realizare sculpturala, grupul celor 12 coloane, original ornamentate floral, reprezentand pe cei 12 Sfinti Apostoli; aceste coloane dau cu adevarat o impresie de viu si mers aievea. Din ancadramentul lor central - tinand loc de despartire intre partea de la intrare si sanctuarul bisericii -, interiorul acesteia, discret invesmantat in zugraveala pictorilor aici amintiti, apara intr-o calma maiestate, ca un adanc indemn la reculegere. In pronaos se afla mai multe morminte acoperite cu lespezi de piatra, cea mai valoroasa din punct de vedere artistic fiind cea a lui Radu de la Afumati (1529), care il infatiseaza pe viteazul domnitor calare si cu sceptrul in mana.
Vechea tampla din sec. al XVII-lea, de o reala originalitate ornamentala si iconografica - adapostita temporar in biserica de sat din Valea Danului - se afla acum in Colectia de obiecte de arta bisericeasca din Manastirea Curtea de Arges. Aceasta catapeteasma a fost, impreuna cu cateva icoane, datata stilistic in timpul domnului Serban Cantacuzino (1678-1688), care in 1682, precum spune una din pisaniile de pe peretele vestic al bisericii, a reparat sfantul locas.
Vechea tampla din sec. al XVII-lea, de o reala originalitate ornamentala si iconografica - adapostita temporar in biserica de sat din Valea Danului - se afla acum in Colectia de obiecte de arta bisericeasca din Manastirea Curtea de Arges. Aceasta catapeteasma a fost, impreuna cu cateva icoane, datata stilistic in timpul domnului Serban Cantacuzino (1678-1688), care in 1682, precum spune una din pisaniile de pe peretele vestic al bisericii, a reparat sfantul locas.


Mormantul Anei, sotia Mesterului Manole (peretele sudic al Manastirii
De asemenea, in imediata vecinatate a manastirii, susura neintrerupt izvorul basmului, pe care localnicii il numesc "Fantana lui Manole". Aceasta denumire poarta peste timpuri povestea mesterului, care, neputand cobori de pe biserica dupa ispravirea ei, - luandu-i-se scarile -, si-ar fi facut aripi din sindrila si, ca un alt Icar, a sarit de pe acoperisul sfantului locas, la temelia caruia se spune ca-si zidise propria sotie. In locul in care s-ar fi prabusit, sufletul sau s-a preschimbat intr-un izvor.
De la "Fantana lui Manole" se vede, spre apus, fosta bolnita a manastirii: monument istoric, despre care un document existent scrie ca "se gasea alaturi de biserica lui Neagoe Basarab inca din 1524".

sursa: ro.wikipedia.org


Legenda
Legenda spune ca intr-o zi, un domnitor muntean bogat si credincios, Printul Negru, calarea impreuna cu noua dulgheri si mesterul acestora, Manole, in cautarea unui loc in care sa ridice o biserica mai frumoasa decat tot ce se construise pana atunci. Odata gasit locul, dulgherii au inceput sa lucreze, dar de fiecare data, inainte de a ajunge la acoperis, zidurile se daramau. S-au hotarat ca prima faptura omeneasca care le va iesi in cale sa fie sacrificata, pentru a incheia lucrarea. Asa s-a facut ca sotia lui Manole a fost prima care a venit pentru a-i aduce acestuia de mancare. Acesta a fost obligat sa-si tina juramantul si sa-si zideasca propria sotie in peretele bisericii. Locul zidirii se poate vedea si azi, intre cele doua ziduri ale fatadei de sud a bisericii. Se spune ca asa a putut fi incheiata constructia, iar domnitorul a fost multumit sa constate ca intr-adevar era cea mai frumoasa biserica ridicata pana atunci in Muntenia. Dar domnitorul s-a gandit ca Manole poate oricand sa construiasca o alta biserica, care s-o intreaca in frumusete pe a sa, asa incat s-a hotarat sa-l ucida. De aceea a poruncit ca schelele sa fie inlaturate, ceea ce l-a lasat pe zidar blocat pe acoperis. Pentru a scapa, Manole si-a faurit o pereche de aripi din sipci, care insa nu i-au fost de folos. S-a prabusit la pamant si a murit. in locul in care a cazut el s-a construit o fantana care ii poarta numele: Fantana lui Manole. in aceasta fantana oamenii arunca monede,in speranta ca li se vor implini dorintele.

Obiective Turistice pe o rază de 50 Km

Cazare pe o rază de 50 Km

Unitate Turistică Exemplu

sloganul dumneavoastră aici

Clasificare:

Localizare: Poiana Mărului

Aprecieri: 

Pentru ca fiecare vizitator să-și formeze o impresie despre unitatea dunmneavoastră este bine să definiți o foarte scurtă prezentare ce va apărea în majoritatea paginilor principale respectiv în motoarele de căutare. Astfel indiferent pe ce pagină a mini site-ului dumneavoastră sosește clientul, va avea acces la o scură prezentare. Încercați să cuprindeți tot ce este mai important, mai captivant despre afacerea dumneavoastră în acest paragraf.

Informații

about us termeni si conditii politica de confidentialitate

Contact

invita prieteni contact administrator opinia ta raportează eroare

Copyright © 2010 - 2016 
Romania Tourist Info

Regiuni Turistice

transilvania moldova muntenia banat crișana bucovina oltenia dobrogea marea neagră delta dunării dunărea bucurești maramureș

Categorii
Obiective Turistice

orașe muzee case memoriale cetăți / castele mănăstiri / biserici turism rural drumeție munți peșteri lacuri râuri pescuit parcuri naționale rezervații naturale

Utile

Hartă Rutieră

Colaboratori

AndreiSanditabogdanhodaDenizaAna

 

Referinte

Romania Tourist Info pe Facebook Romania Tourist Info pe Twitter RSS feed
PageRank Checking Icon

Parteneri

Societatea Carpatină Ardeleană Harta Rutiera a Romaniei toți partenerii