Turism Romania
blank

Obiective Turistice

Cazare Hartă Imagini Jurnal Turistic Comunitate

Lacul Sfanta Ana

Mulțumim colaboratorilor: raluca zamfy, Alyssa

(6 voturi)

Informații
Generale

Galerie
Foto
Hartă
Turistică
Cazare
în Apropiere
Păreri și Sfaturi
Pentru Turiști
Agrement

Plaja, Pescuit, Bai, Drumetie, Natura, Manastiri, Biserici, Rural

Informații Geografice

Cea mai apropiata localitate
Tusnad

Județ
Nespecificat

Zona Turistică
Moldova

Coordonate Geografice
46.126385(Lat.), 25.88689(Lon.)

Accesibilitate

Specifică o localitate de pornire și afișează harta rutieră spre Tusnad.

( hartă rutieră )

De aici, obiectivul turistic este accessibil
echipment special, foarte dificil

Descriere

Lacul Sfanta Ana este un lac vulcanic, fiind singurul astfel de lac de pe intreg teritoriul Romaniei. Este situat in masivul Ciomatu, de pe stanga Oltului, in apropiere de Tusnad. Lacul este asezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu (sau, dupa alte surse, Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente eruptii vulcanice in Carpati si in Europa de Est, care a avut loc acum cateva zeci de mii de ani (probabil mai recent de acum 42.000 ani).
Lacul Sfanta Ana, este o rezervatie complexa naturala, geologica, floristica si faunistica, fiind legat de Baile Tusnad prin poteci turistice.
Varsta lacului Sfanta Ana nu a fost inca determinata cu exactitate, diversi cercetatori estimand ca ultima eruptie a avut loc cu 32.000 de ani in urma (Juvigne et al. 1994), cu 10.500 de ani in urma (Morya et al. 1996) sau chiar 9.800 de ani in urma (Magyari et al. 2006).

Studiile palinologice, avand ca obiect studiul polenului si al sporilor, au ajuns la concluzia ca istoria lacului Sfanta Ana a inceput in urma cu circa 9.800 – 8.800 ani, cu stadiul de turbarie si lac putin adanc.

A urmat o perioada de acumulare continua de apa pluviala si de crestere a nivelului apei pana la valoarea maxima de 12 metri, cu 2.700 – 700 de ani in urma, atunci cand lacul Sf. Ana a avut un caracter puternic oligotrof.

Ultimele masuratori efectuate in anul 2005 de catre o echipa de scafandri profesionisti impreuna cu Organizatie GeoEcologica ACCENT au gasit pentru suprafata lacului o valoare de 19,3 ha si un perimetru de 1617 m, in scadere fata de valorile de 21,3 ha si respectiv 1749 m raportate in anul 1909 de Geley Josef, pentru o suprafata de retentie a bazinului de colectare de circa 2,15 km². Cota oglinzii apei variaza intre 949 si 950 m.

Lacul are o forma ovala, semiaxa mare fiind de 680 m iar cea mica de 470 m.

Conform masuratorilor efectuate in anul 2005, adancimea maxima de a lacului este de 6,4 m. Conform acelorasi masuratori, grosimea maxima a sedimentelor este de circa 4 m. Lacul Sf. Ana este alimentat exclusiv din precipitatii, gradul de mineralizare al apei fiind din acest motiv extrem de scazut. Iarna, lacul este acoperit cu un strat de gheata de pana la 1 m.

Obiective Turistice pe o rază de 50 Km

Cazare pe o rază de 50 Km

Pensiunea Rose

Relaxare la munte,liniste si aer curat

Clasificare:

Localizare: Păuleni-Ciuc

Aprecieri: 

Pensiunea Rose se află la o distanţă de4 km.de orasul Miercurea Ciuc si 2km de Şumuleu-Ciuc loc de pelerinaj catolic

Informații

about us termeni si conditii politica de confidentialitate

Contact

invita prieteni contact administrator opinia ta raportează eroare

Copyright © 2010 - 2016 
Romania Tourist Info

Regiuni Turistice

transilvania moldova muntenia banat crișana bucovina oltenia dobrogea marea neagră delta dunării dunărea bucurești maramureș

Categorii
Obiective Turistice

orașe muzee case memoriale cetăți / castele mănăstiri / biserici turism rural drumeție munți peșteri lacuri râuri pescuit parcuri naționale rezervații naturale

Utile

Hartă Rutieră

Colaboratori

raluca zamfyAlyssa

 

Referinte

Romania Tourist Info pe Facebook Romania Tourist Info pe Twitter RSS feed
PageRank Checking Icon

Parteneri

Societatea Carpatină Ardeleană Harta Rutiera a Romaniei toți partenerii