Turism Romania
blank

Obiective Turistice

Cazare Hartă Imagini Jurnal Turistic Comunitate

Cetatea Medievala Aiud

Mulțumim colaboratorilor: danieliuc

(4 voturi)

Informații
Generale

Galerie
Foto
Hartă
Turistică
Cazare
în Apropiere
Păreri și Sfaturi
Pentru Turiști
Agrement

Istorie, Cultura, Traditie, Legende, Cetati, Orase, Muzee

Informații Geografice

Cea mai apropiata localitate
Aiud

Județ
Nespecificat

Zona Turistică
Transilvania

Coordonate Geografice
46.309856360239706(Lat.), 23.71738882064824(Lon.)

Accesibilitate

Specifică o localitate de pornire și afișează harta rutieră spre Aiud.

( hartă rutieră )

De aici, obiectivul turistic este accessibil
mașina de familie, fără mijloace de transport în comun

Descriere

Situata in zona centrala a orasului, la dreapta soselei nationale Bucuresti - Oradea, la aproximativ 30 km distanta de municipiul Alba Iulia si la circa 36 km de Turda, Cetatea Aiudului - un complex de arhitectura medievala cuprinzand mai multe edificii - este cel mai important obiectiv turistic de pe teritoriul asezarii.

Cetatea cu ziduri si turnuri de piatra este amplasata pe locul unei fortificatii de pamant mai vechi care la randul ei se suprapune pe o asezare daco - romana din secolul al III - lea, AD. In edificarea complexului de arhitectura sunt cunoscute doua faze de constructie. Existenta unei prime cetati este atestata arheologic, prin sapaturile din anii 1974 - 1977, in secolul al XIV - lea. Potrivit traditiei locale sasesti aceste inceputuri ar fi avut loc inainte de mare invazie tatara din anii 1241 - 1242. Aceasta datare insa nu este inca confirmata.

In plan orizontal cetatea are forma unui pentagon cu laturile inegale. La unghiurile de intalnire ale zidurilor si la mijlocul laturilor lungi ale acestora, sunt adosate turnuri cu patru, cinci si sapte laturi. Forma actuala corespunde in mare masura etapei a doua de constructie, dar pe alocuri conserva si elemente ale primei faze, cat si ale unor refaceri si adaugari mai tarzii. Inscriptiile care s-au mai pastrat pe alocuri pe turnuri si ziduri aduc unele informatii legate de acele lucrari.

Desi de mici dimensiuni (cu perimetrul de cca 350 m), prin grosimea incintei (de 1, 20 - 1, 30 m) si inaltimile zidurilor (de 7 - 8 m) la care se adauga parapetul de caramida (de 2 m), cetatea a constituit un mijloc sigur de aparare in vremuri tulburi pentru locuitorii Aiudului. Apararea era sporita si de santul cu apa ce inconjura cetatea in exterior. Turnurile erau date in grija breslelor mestesugaresti, care aveau obligatii militare, dintre mesterii breslasi alegandu-se comandanti militari - asa zisi "ofiteri de breasla".

Astfel existau, turnurile macelarilor, croitorilor, cizmarilor si olarilor - de forma rectangulara, al tabacarilor - cu sapte laturi, ca si de cele ale cojocarilor si lacatusilor - cu cate cinci laturi. Pe latura de vest se mai afla un turn mic denumit "Kalendas", care era in grija Asociatiei Sf. Spirit. Legatura dintre turnurile apropiate era asigurata de drumul de straja din spatele parapetului, la care se urca prin intermediul unor scari de piatra prinse in zidurile curtinei. In interiorul turnurilor accesul la nivelele superioare se facea prin scari din lemn.

In interiorul cetatii sunt amplasate doua edificii de cult si patru edificii din secolele XVIII si XIX, acestea din urma apartinand acum cultului reformat calvin. Cel mai important edificiu este biserica construita in stil
gotic transilvanean la sfarsitul secolului al XV - lea. In prezent apartine cultului reformat calvin. Biserica are un turn robust, inalt de 64 metri si prevazut cu metereze. Cealalta biserica dateaza de la sfarsitul secolului al XIX - lea si apartine cultului evanghelic lutheran. Biserica a fost construita pe locul vechii capele in stil romantic din prima jumatate a secolului al XIV - lea, cu ocazia zidirii noului edificiu pastrandu-se planul si fundatia primului edificiu din cetate.

Complexul fortificat are stranse legaturi si cu istoria orasului care s-a derulat de-a lungul mai multor secole. Cetatea a fost implicata direct sau a fost martora la cateva din evenimentele sociale si politice importante din istoria Transilvaniei. In general toate aceste evenimente si-au pus amprenta asupra acestui monument medieval, tocmai prin consecintele pe care le-au generat: reconstruiri sau reparatii repetate cu ocazia carora nu s-a mai respectat stilul initial, ci s-a lucrat in stilul noilor perioade. De aici au rezultat si particularitatile acestui monument de arhitectura medievala transilvana.

In interiorul cetatii se mai gasesc urmatoarele edificii, proprietati ale Oficiului parohiar reformat calvin:
ˇ cladirea oficiului parohial alipita jumatatii vestice a Palatului princiar, a carei aripa dinspre jumatatea nordica pastreaza elemente de zidarie din piatra si resturi de ancadramente fasonate in piatra, care permit o datare in secolul al XVII-lea; aripa dinspre sud este o constructie mai noua (sec. Al XVIII - XIX).
ˇ cladirea parohiala, utilizata ca locuinta de serviciu a preotului paroh. Contine elemente constructive din secolul al XVIII-lea si al XIX-lea, desi se presupune ca este o refacere a unei cladiri vechi.
ˇ fosta casa a clopotarului. Este alipita de zidul perpendicular pe peretele vestic al cetatii, langa turnul olarilor. Pare o constructie din secolele XVIII - XIX, cu refaceri si mai tarzii.
ˇ fosta casa parohiala evanghelica, cumparata de Oficiul parohial reformat, in prezent renovata.

Obiective Turistice pe o rază de 50 Km

Cazare pe o rază de 50 Km

Unitate Turistică Exemplu

sloganul dumneavoastră aici

Clasificare:

Localizare: Poiana Mărului

Aprecieri: 

Pentru ca fiecare vizitator să-și formeze o impresie despre unitatea dunmneavoastră este bine să definiți o foarte scurtă prezentare ce va apărea în majoritatea paginilor principale respectiv în motoarele de căutare. Astfel indiferent pe ce pagină a mini site-ului dumneavoastră sosește clientul, va avea acces la o scură prezentare. Încercați să cuprindeți tot ce este mai important, mai captivant despre afacerea dumneavoastră în acest paragraf.

Informații

about us termeni si conditii politica de confidentialitate

Contact

invita prieteni contact administrator opinia ta raportează eroare

Copyright © 2010 - 2016 
Romania Tourist Info

Regiuni Turistice

transilvania moldova muntenia banat crișana bucovina oltenia dobrogea marea neagră delta dunării dunărea bucurești maramureș

Categorii
Obiective Turistice

orașe muzee case memoriale cetăți / castele mănăstiri / biserici turism rural drumeție munți peșteri lacuri râuri pescuit parcuri naționale rezervații naturale

Utile

Hartă Rutieră

Colaboratori

danieliuc

 

Referinte

Romania Tourist Info pe Facebook Romania Tourist Info pe Twitter RSS feed
PageRank Checking Icon

Parteneri

Societatea Carpatină Ardeleană Harta Rutiera a Romaniei toți partenerii