Turism Romania
blank

Obiective Turistice

Cazare Hartă Imagini Jurnal Turistic Comunitate

Catedrala Mitropolitană din Timișoara

Mulțumim colaboratorilor: Delia

Informații
Generale

Galerie
Foto
Hartă
Turistică
Cazare
în Apropiere
Păreri și Sfaturi
Pentru Turiști
Agrement

Istorie, Cultura, Traditie, Legende, Manastiri, Biserici, Orase, Muzee

Informații Geografice

Localitate
Timișoara

Județ
Nespecificat

Zona Turistică
Banat

Coordonate Geografice
45.75075277777778(Lat.), 21.224230555555554(Lon.)

Accesibilitate

Specifică o localitate de pornire și afișează harta rutieră spre Timișoara.

( hartă rutieră )

Obiectivul turistic se afla
în oraș/metropolă

Descriere

Catedrala Mitropolitana din Timisoara este cel mai mare edificiu religios din Timisoara, catedrala a Mitropoliei Banatului, cu hramul "Trei Ierarhi". A fost construita intre 1936 si 1940 si este un simbol al orasului.

1.Istoric
Istoria edificiului este strans legata de anul 1919 cand, pe data de 28 iulie Banatul se uneste cu Romania. Noua administratie romaneasca reia firul ortodoxiei rupt in 1717Nicolae Iliesu, Timisoara, monografie istorica, p. 153. si ia o serie de masuri pentru incurajarea ortodoxiei, defavorizata de administratia austriaca, favorabila religiei catolice. Astfel se reinfiinteaza vechea parohie din Cetate in 1926, apoi Episcopia de Timisoara in 1939, ridicata la rangul de arhiepiscopie, iar in 1947 se creeaza Mitropolia Banatului.

Pe acest fond se simte tot mai acuta nevoia unui lacas central pentru credinciosii din parohia Cetate, ce frecventau mai ales biserica Sf.Ilie din cartierul Fabric si ulterior pentru o catedrala reprezentativa, pe masura consistentei comunitati ortodoxe din Timisoara si din Banatul romanesc. Parohia din Cetate instituie un fond de zidire a biserici si lanseaza un apel catre publicul romanesc pentru donatii. In 1936 existau deja toate premisele construirii monumentului. Fondul de zidire era deja consistent, desi suma totala necesara era imensa pentru acea vreme. Terenul necesar, situat la incrucisarea celor mai importante artere ale orasului a foste donat de catre Primarie iar proiectul bisericii era incredintat inca din 1934 lui Ion Traianescu. Proiectul prevedea un edificu cu o capacitate de 5.000 de persoane.

Constructia propriu-zisa a inceput pe 16 martie1936 iar in 20 decembrie s-a pus printr-o ceremonie piatra fundamentala a viitoarei Catedrale.

Lucrarile de constructie s-au terminat in 1940. Clopotele si crucile bisericii au fost sfiintite in 23 august 1938. Toate finisajele, picturile interioare si exterioare s-au terminat insa abia in 1956 datorita celui de-al doilea razboi mondial.

Catedrala a fost inaugurata in anul 1946 in prezenta Regelui Mihai si a primului-ministru Petru Groza.

2.Descriere
Interiorul catedralei

Stilul arhitectural al catedralei este atat unic cat si neobisnuit pentru un lacas de cult ortodox de asemenea dimensiuni. Acesta imbina traditia religioasa romana cu cea bizantina-moldoveneasca. Stilul, cu firide sub stresini, cu bolte instelate in interior, cu discuri lacuite intr-o multitudine de culori, poate fi gasit in manastiri precum Cozia sau Prislop, tipice secolului al XIV-lea.

Catedrala are nu mai putin de 9 turle adevarate si 4 mini-turle din care turnul principal are 83,7 metri. Temelia este construita pe o placa imensa de beton armat, care este sustinuta de peste 1.000 de piloni de beton armat, infipti pana la 20 m adancime sub placa de beton. Constructia are o lungime de 63 m si o latime de 32 m. Cele 7 clopote au o greutate totala de 8.000 kg si au fost confectionate dintr-un material adus din insulele Sumatra si Borneo. Armonizarea lor a fost facuta de compozitorul Sabin Dragoi. Picturile interioare si exterioare au fost executate de pictorul Atanasie Demian.

Catedrala Mitropolitana adaposteste la subsol o bogata colectie de arta bisericeasca banateana veche si o valoroasa colectie de icoane. De asemenea aici se afla si moastele sfantului Iosif cel Nou de la Partos, protectorul ortodocsilor romani din Banat, fost episcop ortodox de Timisoara (1651 - 1655), venit de la Muntele Athos si retras apoi la manastirea de la Partos. Muzeul detine 3.000 de carti bisericesti rare, peste 800 de icoane si picturi, peste 130 de obiecte bisericesti, 10 artifacte de metal pretios, 10 vesminte, un templu, etc. Aici se gasesc manuscripte romanesti timpurii precum "Noul Testament de la Balgrad" din 1648 sau "Cazania lui Varlaam" din 1643. Latura subsolului dinspre altar cuprinde necropola mitropolitilor Banatului.

Obiective Turistice pe o rază de 50 Km

Cazare pe o rază de 50 Km

Pensiune Roua*** ARAD

Cazare la cele mai mici tarife din Arad la conditii de 3 stele.
Pensiune Roua are o experienta d

Clasificare:

Localizare: Arad

Aprecieri: 

Pensiune Roua este situata in Municipiul Arad.Pensiune Roua se afla la intrarea in Arad dinspre Deva prima strada pe partea dreapta din oras. Pensiune Roua se afla la 200 m de centura orasului ce duce direct la vama Nadlac si la 2,5 km de centrul orasului Arad.
Aeroportul International Arad se afla la 5 km de Pensiune si la 10 minute de mers cu masina de Expo Arad continuare...
Servicii de cazare oferite de Pensiune Roua sunt: micul dejun, parcarea pazita, Tv in fiecare camera, lift ultramodern, grup sanitar in fiecare camera cu cabina de dus, caldura si apa calda Non-stop continuare...
In tariful de cazare al Pensiuni Roua este inclus:micul dejun, tva, parcarea masini, taxa hoteliera continuare...

Pensiunea Roua*** Arad se alfa situata la doar 200 de m de supermarketul Selgros Arad si la 300 de m de Hipermarketul Real Arad si Obi Arad , plus ca se afla situata langa zona industriala Micalaca Est unde se gasesc foarte multe reprezentante de masini cum ar fi : Mercedes - Benz , Peugeot , Volkswagen , etc.Cazare la conditii de 3 stele,cazare la cele mai mici tarife din Arad,cazare la cea mai apropiata distanta de soseaua de centura ce duce direct la Vama Nadlac.

hotel queen

calitate de 3* la preturi de 2*

Clasificare:

Localizare: Arad

Aprecieri: 

situat la 20 de km de ungaria,hotelul nostru va asteapta oferindu-va cazare in 20 de camere,parcare interioara,restaurant,sala de conferinte,internet wireless

Informații

about us termeni si conditii politica de confidentialitate

Contact

invita prieteni contact administrator opinia ta raportează eroare

Copyright © 2010 - 2016 
Romania Tourist Info

Regiuni Turistice

transilvania moldova muntenia banat crișana bucovina oltenia dobrogea marea neagră delta dunării dunărea bucurești maramureș

Categorii
Obiective Turistice

orașe muzee case memoriale cetăți / castele mănăstiri / biserici turism rural drumeție munți peșteri lacuri râuri pescuit parcuri naționale rezervații naturale

Utile

Hartă Rutieră

Colaboratori

Delia

 

Referinte

Romania Tourist Info pe Facebook Romania Tourist Info pe Twitter RSS feed
PageRank Checking Icon

Parteneri

Societatea Carpatină Ardeleană Harta Rutiera a Romaniei toți partenerii