Turism Romania
blank

Obiective Turistice

Cazare Hartă Imagini Jurnal Turistic Comunitate

Bosanci, Suceava

Mulțumim colaboratorilor: Lili

Informații
Generale

Galerie
Foto
Hartă
Turistică
Cazare
în Apropiere
Păreri și Sfaturi
Pentru Turiști
Agrement

Informații Geografice

Localitate
Bosanci

Județ
Suceava

Zona Turistică
Nespecificat

Coordonate Geografice
47.58333330(Lat.), 26.31666670(Lon.)

Accesibilitate

Specifică o localitate de pornire și afișează harta rutieră spre Bosanci, Suceava.

( hartă rutieră )

Obiectivul turistic se afla
în oraș mic/sat ușor accesibil (autobuz, tren, etc.)

Descriere

Bosanci, anterior Bosancea (in germana Bossancze), este o localitate in judetul Suceava (Romania). Populatia comunei este de 6.200 de locuitori. Este situata la 8 km de municipiul Suceava si la 20 km de municipiul Falticeni. *Istoric Teritoriul actual al satului Bosanci a fost locuit inca din vremuri stravechi. Astfel, in punctul "La pod la Rediu", aflat kilometrul 5 al soselei Suceava-Pascani, au fost descoperite urme ale prezentei umane din neolitic. Acolo a fost scos la veala un sit arheologic, care este inclus in prezent pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava, sub codul SV-I-s-B-05399. [http://www.cultura.ro/sectiuni/Patrimoniu/Monumente/lista/suceava.pdf Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004] Acest sit arheologic este format din 2 obiective:

-- o necropola cu doua morminte de incineratie - datand din sec. IV - III inainte de Hristos (cultura La Tène) si avand codul SV-I-m-B-05399.01

-- o asezare - datand din neolitic si avand codul SV-I-m-B-05399.02
Satul Bosanci este una dintre cele mai vechi asezari din judetul Suceava, fiind situat la aproximativ 8 km sud-est de municipiul Suceava. Prima atestare documentara a satului Bosanci dateaza din 14 august 1432, cand „Ilie Voievod (fiul lui Alexandru cel Bun) daruieste boierului sau Isaiea satele Tisauti, ... jumatate din Bosancea, Selajanii, Dobrovleanii...” [http://protopopiatulsuceava2.ro/parohie.php?parohie=22 Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” a Parohiei Bosanci I]
In anul 1774 a fost construita in satul Bosanci o biserica de lemn de catre mesterii populari Chiril Ungureanu si Craciun Cazac. [http://www.suceava.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=151&lacas=true Directia Judeteana de Cultura Suceava - Biserica de lemn din Moara Nica]
Dupa anexarea partii de nord a Moldovei de catre Imperiul Habsburgic (1775), satul Bosanci s-a aflat pentru o perioada de 144 de ani in provincia Bucovina stapanita de austrieci. El a fost inclus in districtul Suceava. In 1780, conform recensamantul efectuat de austrieci, in Bosanci locuiau 138 de familii.
Prima scoala din Bosanci a fost infiintata in 1859, ea fiind mutata la 25 august 1907 intr-un sediu modern cu doua etaje, construit in stil austriac. In anul 1888, ca urmare a unei conventii comerciale si vamale intre Austro-Ungaria si Romania, s-a infiintat in comuna un punct vamal, care a contribuit la dezvoltarea schimbului de marfuri intre cele doua tari.
Deoarece bisericuta de lemn devenise neincapatoare a devenit necesara construirea unei noi biserici. Astfel, intre anii 1902-1905 a fost construita Biserica "Sf. Gheorghe" din Bosanci, jumatate din cheltuielile de constructie fiind suportate de printul Mihail Sturdza (1886-1980), care detinea mosii in localitate. Biserica a fost realizata dupa planurile arhitectului austriac Karl A. Romstorfer, fiind sfintita la data de 8/21 septembrie 1907 (de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului) de catre IPS Dr. Vladimir de Repta, arhiepiscopul Cernautilor si mitropolitul Bucovinei si Dalmatiei. In anul 1920, biserica de lemn a fost stramutata in satul Moara Nica (aflat in apropiere de Bosanci).
In primul razboi mondial a luptat un numar de 1.375 de bosanceni. Dupa Unirea Bucovinei cu Romania (1918), satul Bosanci (pe atunci Bosancea) a facut parte din judetul interbelic Suceava, avand o populatie de 6.649 locuitori, conform recensamantului din 1930. In anul 1944 apropierea frontului romano-sovietic de sat a determinat evacuarea locuitorilor.
Prin reforma agrara din 1945 s-a realizat improprietarirea unui mare numar de locuitori bosanceni. *Descrierea stemei Stema comunei Bosanci se compune dintr-un scut pe fond rosu. Scutul este incarcat cu un arbore dezradacinat verde, inconjurat de doua spice de grau, incrucisate in partea inferioara, de aur. Scutul este timbrat cu o coroana murala cu un turn de argint.
Semnificatiile elementelor insumate:
Propunerea de stema a comunei Bosanci asigura concordanta elementelor acesteia cu specificul economic, social, cultural si traditia istorica ale comunei, respectand traditia heraldica a acestei zone si legile stiintei heraldicii.
Coroana murala cu un turn de argint semnifica faptul ca asezarea este comuna. *Personalitati
-- Theofil Sauciuc-Saveanu (1884-1971) - istoric, membru corespondent al Academiei Romane

-- Gheorghe Bujorean (1893-1971) - botanist, fitocenolog, florist roman *Obiective turistice
-- Biserica Sfantul Gheorghe din Bosanci - sfintita in 1907

-- Cimitirul ortodox din Bosanci

-- Cimitirul evreiesc din Bosanci

-- Cele mai vechi 2 case din Bosanci - prima din anul 1546,iar a doua din anul 1549

Obiective Turistice pe o rază de 50 Km

Cazare pe o rază de 50 Km

Unitate Turistică Exemplu

sloganul dumneavoastră aici

Clasificare:

Localizare: Poiana Mărului

Aprecieri: 

Pentru ca fiecare vizitator să-și formeze o impresie despre unitatea dunmneavoastră este bine să definiți o foarte scurtă prezentare ce va apărea în majoritatea paginilor principale respectiv în motoarele de căutare. Astfel indiferent pe ce pagină a mini site-ului dumneavoastră sosește clientul, va avea acces la o scură prezentare. Încercați să cuprindeți tot ce este mai important, mai captivant despre afacerea dumneavoastră în acest paragraf.

Informații

about us termeni si conditii politica de confidentialitate

Contact

invita prieteni contact administrator opinia ta raportează eroare

Copyright © 2010 - 2016 
Romania Tourist Info

Regiuni Turistice

transilvania moldova muntenia banat crișana bucovina oltenia dobrogea marea neagră delta dunării dunărea bucurești maramureș

Categorii
Obiective Turistice

orașe muzee case memoriale cetăți / castele mănăstiri / biserici turism rural drumeție munți peșteri lacuri râuri pescuit parcuri naționale rezervații naturale

Utile

Hartă Rutieră

Colaboratori

Lili

 

Referinte

Romania Tourist Info pe Facebook Romania Tourist Info pe Twitter RSS feed
PageRank Checking Icon

Parteneri

Societatea Carpatină Ardeleană Harta Rutiera a Romaniei toți partenerii