Turism Romania
blank

Obiective Turistice

Cazare Hartă Imagini Jurnal Turistic Comunitate

Borsec

Mulțumim colaboratorilor: Ana

Informații
Generale

Galerie
Foto
Hartă
Turistică
Cazare
în Apropiere
Păreri și Sfaturi
Pentru Turiști
Agrement

Bai, Sanatate, Drumetie, Natura, Sport Agrement, Ski, Istorie, Cultura, Traditie, Legende, Rural

Informații Geografice

Localitate
Borsec

Județ
Nespecificat

Zona Turistică
Transilvania

Coordonate Geografice
46.96666666666667(Lat.), 25.57(Lon.)

Accesibilitate

Specifică o localitate de pornire și afișează harta rutieră spre Borsec.

( hartă rutieră )

Obiectivul turistic se afla
în oraș mic/sat ușor accesibil (autobuz, tren, etc.)

Descriere

Borsec (maghiara: Borszek, germana: Bad Borseck) este un oras situat in judetul Harghita, Transilvania, Romania. Are o populatie de 2.864 locuitori, cu o majoritate de etnici maghiari.<ref name="edrc_2002"/>

1.Geografie
Orasul Borsec se afla la 26 km de Toplita pe drumul national 15 care duce spre Piatra Neamt. Inconjurat de Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Gurghiu si Masivul Ceahlau, orasul este situat la o altitudine de 900 m.

Distanta de la orasele mai importante din zona: Toplita 28 km, Reghin 80 km, Miercurea Ciuc 125 km, Brasov 186 km, Tirgu Mures 119 km. De la Borsec se pot face excursii la Vf. Fagului (1310m), Vf. Chiurezu Mare (1492m).

2.Istorie
Este o veche statiune (cunoscuta din 1804), deschisa tot timpul anului, cu numeroase izvoare de ape minerale carbo-gazoase, sau continand calciu, magneziu. Aceste ape sunt cunoscute pentru efectul lor benefic inca din a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Efectele terapeutice ale acestor izvoare de ape minerale au fost recunoscute pe plan international. Apele minerale au primit medalia Targului International de la Viena (1873), apa de Borsec fiind numita "Regina Apelor Minerale", medalia de argint si Diploma de Onoare la expozitiile organizate in 1876 la Berlin si respectiv, Trieste, Diploma de Onoare a Expozitiei de la Paris (1878).

A fost statiunea cea mai importanta din Transilvania situat in partea nordica a judetului Harghita, fiind si localitatea cea mai nordica a tinutului Gheorgheni. A primit rang de oras in anul 1956 - vizitatori orasului dandu-i denumirea de Regina Apelor Minerale, renumit pentru izvoarele de apa minerala si clima sa deosebita.

In zona au avut loc taieri masive de padure. Viata economica in afara de exploatarea lemnului este reprezentata de exploatarea carbunelui brun, exploatarea calcarului si travertinului, prelucrarea lemnului precum si industria alimentarii. In localitate exista o foarte importanta fabrica de imbuteliere a apei minerale, denumita Regina Apelor Minerale SA. Populatia cu ocazia recensamantului din 1992 a fost de 3.053 locuitori. Statiunea este vizitata de multi turisti care vin pentru efectul curativ a apelor minerale, dar si pentru aerul puternic de munte si peisajul deosebit de frumos din zona.

Borsecul este compus din doua cartiere: Borsecul de Sus si Borsecul de Jos. Acesta din urma se afla de a lungul soselei na��ionale 15 iar Borsecul de Sus se afla pe platoul de travertin si practic acest cartier este statiunea turistica propriu zisa.

3.Populatia
Populatia consemnata la recensamantul din anul 2002 era impartita in: 78,2% unguri, 21,2% romani, 0,5% tigani, 0,1% altii. Dupa religie: 75,45% romano-catolici (2.161), 19,93% ortodocsi (571), 3,21% reformati (92 persoane) iar alte religii sub 1% fiecare.

4.Izvoare de apa minerala
Izvoarele de apa minerala sunt numeroase si renumite. Dintre acestea sunt 5 izvoare a caror apa se imbuteliaza. Principalele izvoare din Borsec sunt Izvorul Central (cu un debit de 230.000 l/zi), Izvorul Boldizsar (izvorul 3, debit de 6.600 l/zi), Izvorul Laszlo (izvorul 5, debit de 5.100 l/zi), Izvorul Lazar (izvorul 6), Izvorul Republica (debit de 75.000 l/zi), Izvoarele Horia, Closca, Crisan, J. Pierre Curie (la picioarele Dealului Rotund, cu un debit de 3.800 l/zi, contine radiu), Izvorul Kossuth (izvorul 10, debitul este in scadere), Izvorul Petofi (izvorul 11, debit de 900 l/zi).

Apele izvoarelor sunt foarte bune in afectiuni ale sistemului circulator, afectiuni ginecologice, afectiuni neuritice, diferite boli ale rinichilor, afectiuni ale sistemului endocrin, diabet si altele. Se pot face cure interne prin consumul direct a apei minerale, masaje hidroterapeutice, electroterapie, mofete.

5.Curiozitati turistice

-- Izvoarele 3, 5, 6 si 10, deasemenea Vilele 51, 53, 56, 50, Pensiunea, Vila 120, 13 si 14, centrala electrica, Vila Kalaka sunt declarate ca monumente arhitecturale.


-- Dealul Rotund este o formatiune de travertin de 975 m inaltime format de a lungul timpului din depunerile de minereu ale apelor caldute bicarbonate. Acest travertin a fost exploatat si folosit la ornamentarea diferitelor cladiri din Bucuresti si Miercurea-Ciuc.


-- Pestera de gheata s-a format intr-o grota a masivului de travertin. Apa se infiltreaza aici iar gheata se ingroasa pe timp de iarna si se topeste primavara tarziu.


-- Biserica ortodoxa din localitate a fost construita initial ca biserica catolica. Este considerat a fi un monument cultural si arhitectural.


-- Izvorul principal, principalul izvor al localitatii.


-- Grota Ursilor (in zona Dealului Rotund)


-- Cetatea Bufnitei, "Osforras" unde acum 150 de ani a fost un mic lac; aici a fost construit primul strand, "Tunderkert". Formatiunile travertinice de aici se exploateaza in scopuri industriale.

Obiective Turistice pe o rază de 50 Km

Cazare pe o rază de 50 Km

Pensiunea Borsika

Pensiunea Borsika -conditii ideale pentru odihna, drumetii, sporturi de iarna, intalniri de afaceri

Clasificare:

Localizare: Ciumani

Aprecieri: 

Pensiunea Borsika *** este situată aproape de centrul comunei Ciumani (alt. 780 m), judeţul Harghita, în partea sudică a Depresiunii Giurgeului, la poalele Munţilor Gurghiului (Vf. Délhegy 1.695 m).
Aerul curat şi proaspăt, liniştea satului Vă asigură condiţii ideale pentru odihnă.
Pensiunea este amenajată într-o clădire veche, reabilitată cu 2 nivele.
La parterul clădirii se află recepţia şi restaurantul cu 2 săli de consumaţie, unde puteţi servi specialităţi locale secuieşti.
La etajul clădirii se află cele 7 camere comfortabile şi un hol spaţios dotat cu fotolii. Toate camerele au baie proprie şi sunt dotate cu TV şi internet.

Informații

about us termeni si conditii politica de confidentialitate

Contact

invita prieteni contact administrator opinia ta raportează eroare

Copyright © 2010 - 2016 
Romania Tourist Info

Regiuni Turistice

transilvania moldova muntenia banat crișana bucovina oltenia dobrogea marea neagră delta dunării dunărea bucurești maramureș

Categorii
Obiective Turistice

orașe muzee case memoriale cetăți / castele mănăstiri / biserici turism rural drumeție munți peșteri lacuri râuri pescuit parcuri naționale rezervații naturale

Utile

Hartă Rutieră

Colaboratori

Ana

 

Referinte

Romania Tourist Info pe Facebook Romania Tourist Info pe Twitter RSS feed
PageRank Checking Icon

Parteneri

Societatea Carpatină Ardeleană Harta Rutiera a Romaniei toți partenerii