Turism Romania
blank

Obiective Turistice

Cazare Hartă Imagini Jurnal Turistic Comunitate

Borșa

Mulțumim colaboratorilor: Ana

Informații
Generale

Galerie
Foto
Hartă
Turistică
Cazare
în Apropiere
Păreri și Sfaturi
Pentru Turiști
Agrement

Pescuit, Sanatate, Drumetie, Natura, Catarat, Pesteri, Sport Agrement, Ski, Istorie, Cultura, Traditie, Legende, Manastiri, Biserici, Orase, Muzee, Rural

Informații Geografice

Localitate
Borșa

Județ
Maramureș

Zona Turistică
Maramureș

Coordonate Geografice
47.655277777777776(Lat.), 24.663055555555555(Lon.)

Accesibilitate

Specifică o localitate de pornire și afișează harta rutieră spre Borșa, Maramureș.

( hartă rutieră )

Obiectivul turistic se afla
în oraș mic/sat ușor accesibil (autobuz, tren, etc.)

Descriere

Borsa (in maghiara Borsa, in germana Borscha) este un oras din judetul Maramures, Transilvania, Romania. Are o populatie de 26.984 locuitori.

1.Geografie
Comitatului Maramuresului]], 1782-85

Borsa se afla la 47°39′ latitudine nordica si 24°39′ longitudine estica.

Altitudinea localitatii fiind la Valea Hotarului 617 m, in centrul orasului 673 m., iar in complexul turistic, la Gura Fantanii 823 m.

Intr-o descriere a localitatii din anul 1941 se aminteste ca aceasta comuna rasfirata si risipita are o lungime de 59 km si o latime de 35 km. <br />Localitatea Borsa se intinde, azi, pe o suprafata de 47482 ha, avand o populatie de 29000 locuitori. Intinderea localitatii de-a lungul soselei care o strabate de la Valea Hotarului , pe langa pasajul de cale ferata, pana la Gura Tiboului (raul Tibou), masoara 52 km, fiind una dintre cele mai lungi asezari din tara.Relieful zonei Borsa este muntos, foarte accidentat, cu pante repezi si diferente mari de nivel. Inaltimile care se intalnesc in zona tin de trei formatiuni muntoase: Muntii Rodnei, Muntii Maramuresului si Muntii Tibau. Acesti munti inconjoara o depresiune si sunt asezati ca adevarate ziduri naturale de cetate; aici se poate aminti o ramura industriala importanta a regiunii: mineritul din zona Baia Borsa.<br />

Muntii Rodnei se intind pe o distanta de 40 km de la est la vest si au doua varfuri principale: Puzdrele (2188m) si Pietrosu (2303m fiind cel mai inalt din Carpatii Orientali). <br />Cel mai inalt varf din Muntii Maramuresului, este varful Toroiaga (1929,9 m) la poalele caruia este situat cartierul Baile Borsa (apartinand orasului). <br />La sud, hotarul orasului Borsa este marginit de culmile Muntilor Rodnei, cu vf. Pietrosul, vf.Negoiescul Mare si vf. Repezii. Vf. Pietrosul (2303 m) desparte Borsa de judetul Bistrita Nasaud.In partea de rasarit se afla Carpatii Rasariteni, prin raul Tibou, Borsa are hotar cu Bucovina, mai precis cu judetul Suceava. <br />In partea nordica, dincolo de vf. Toroiaga, Borsa are hotar cu Ucraina, iar spre N-V hotar cu Viseu de Sus despartit de acesta prin Valea Vaserului - Valea Raului , iar de comuna Moisei o desparte Izvorul lui Dragos.Arterele rutiere –


-- DN18 (Baia Mare – Sighetu Marmatiei – Viseu de Sus – Moisei – Borsa – Prislop, Maramures – Sesuri) care face legatura peste Pasul Prislop cu:


-- DN17 – Suceava – Campulung Moldovenesc – Vatra Dornei – Bistrita;

-- DN17C care face legatura cu Bistrita, Nasaud si Dej;

- asigura accesul in zona.

In interiorul zonei, exista o serie de obiective interesante, care prin folosirea drumurilor forestiere existente sunt accesibile turistilor.

Regiunea Borsei este accesibila si printr-o o cale ferata linia : Salva – Viseul de Sus – Sighetu Marmatiei cu legatura la Borsa. Din pacate de cativa ani, C.F.R.-ul a sistat transportul de calatori pe ruta Viseu - Borsa, aceasta fiind preluata de transportul I.R.T.A. cu autobuze sau maxi-taxi, doar pana in orasul Viseu de Sus, sau cu autoturismele personale, din lipsa de calatori.

Calea ferata cu ecartament ingust care asigura accesul pentru exploatarile forestiere in zona Vaser – Novat, a devenit si o cale de acces pentru turisti, garniturile de tren fiind prevazute cu vagoane pentru calatori (vagoane platforma sau vagoane inchise).

2.Istorie
Prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1353, cand se mentioneaza ca facea parte din domeniul Cuhea ce apartinea Bogdanestilor (in jumatatea ajunsa, inainte de acest an, in stapanirea lui Bogdan). In 1365, regele Ungariei, Ludovic I, confisca domeniul Bogdanestilor (inclusiv Borsa, sub numele Bors) si-l daruieste Dragosestilor (fiilor lui Sas: Balc, Drag, Dragomir si Stefan), aceasta danie fiind intarita in 1373 si 1384- cf. Radu Popa, Biserica de piatra din Cuhea si unele probleme privind istoria Maramuresului in secolul XIV, in SCIV, tom XVII, nr.3/1966, p. 513 . Numele Borsei reapare in documente la 20 iunie 1450, cand in aceasta posesie sunt introdusi Nicolae si Luca, fiii lui Stefan, si Nan, fiul lui Hotiko din Viseu - cf. I. Mihaly, Diplome maramuresene, Sighet, 1900,p. 350-353. Un eveniment important din istoria localitatii este victoria obtinuta de borseni, sub conducerea protopopului Sandor Lupu, asupra tatarilor care se intorceau din ultima incursiune de prada in Maramures, in 1717, la locul numit, astazi, Preluca Tatarilor. Biserica din localitate a fost arsa in aceasta incursiune si refacuta in anul 1800. Aproape la un secol distanta (1895) a fost construita una noua, din piatra, existenta si azi. In 1774 Borsa era comuna si parohie.

Un fapt mai putin cunoscut este si evenimentul din martie 1945 cand borsenii, sub comanda primarului de atunci, au salvat Maramuresul de sovieticii care urmau sa instaureze o conducere maghiara in zona:

http://www.eternulmaramures.ro/2010/01/09/cum-a-luptat-primarul-strifunda-din-borsa-ca-maramuresul-istoric-sa-nu-fie-ocupat-de-sovietici-%e2%80%93-5-martie-1945/#comments

3.Economie
Borsa este cunoscuta pentru economia subterana, si pentru o rata a criminalitatii crescute. In mod special datorita muncitorilor cu un nivel scazut de educatie, si a saraciei continue. Gradul de coruptie in cadrul administratiei locale, si a politiei, fiind ridicat.

4.Turism
Turismul in zona este dezvoltat, cu precadere iarna, datorita conditiilor existente pentru practicarea sporturilor de iarna. In Complexul turistic au aparut un numar insemnat de locuri de cazare, in mod deosebit private. Pentru cei interesati de ski, acesta poate fi practicat pe doua partii pentru avansati (Telescaun si Patrat) si una pentru incepatori, numita "Partia prostilor".

In perioada de vara, foarte scurta, de altfel, se recomanda drumetiile. Punctele de interes: Cascada cailor, cariera de piatra, in zona Complexului Turistic, varfurile Pietrosul Rodnei, Lacul Iezer, cabana meteorologica si Puzdrele. In Moisei poate fi vizitat Monumentul eroilor cazuti in al doilea razboi mondial. In Baia Borsa pot fi vizitate izvoarele cu apa minerala, sau Fantana Stanchii.

Se poate ajunge relativ usor la Sighetul Marmatiei, Valea Izei cu toate bisericutele si portile sale din lemn prin care este celebru Maramuresul, sau la Sapanta.

5.Rezervatii naturale din regiunea Borsa
Borsa


-- Printre actiunile de protejare a mediului inconjurator in zona Borsa, remarcam delimitarea si stabilirea unui regim de protectie pentru aceasta regiune datorita unicitatii, autenticitatii si specificul valorilor naturale aflate aici.


-- In Zona Borsa au fost delimitate sase perimetre care se bucura de statutul de rezervatii naturale.Rezervatia naturala ˝Pietrosu Mare˝ se afla in imediata vecinatate a orasului Borsa; este cea mai mare rezervatie naturala complexa (geomorfologica, floristica si faunistica) din nordul tarii. Din 1979 ea a fost inclusa in reteaua mondiala de rezervatii ale biosferei.

Pietrosu Mare vazut din Borsa

In perimetrul de protectie a fost inclus golul de munte cu vegetatie alpina si subalpina, precum si bradul de padure din regiune. Culmea principala – intre varful Pietrosu Mare (2303 m) si varful Piatra Alba (2061 m) – adaposteste pe versantul nordic trei caldari glaciare, care prin peisajul lor salbatic, sunt unice in Carpatii Orientali. Versantul sudic al varfului Pietrosu Mare adaposteste Caldarea Buhaescu – Rebra, in care sunt cantonate Taurile Buhaescului. In rezervatie se gaseste o vegetatie diversa, de la cea de deal pana la cea alpina, incluzand un numar de specii rare, endemisme rodneene. De asemenea, aici pot fi intalnite numeroase specii de mamifere si pasari periclitate de disparitie.

=== Rezervatia Cornu Nedeii – Ciungii Balasinii ===

Intrarea in statiunea turistica, sus se poate vedea partia din Borsa

Rezervatia Cornu Nedeii – Ciungii Balasinii a fost infiintata pentru ocrotirea cocosului de mesteacan si a mediului sau favorit – jnepenisul.

Din cele zece puncte populate cu cocosi de mesteacan cunoscute in Romania, patru se afla in Muntii Rodnei si patru in Muntii Maramuresului. Aceasta rezervatie pare a constitui biotopul optim pentru cocosul de munte, aici gasindu-se cea mai mare populatie din tara.

=== Rezervatia Salhoi – Zambroslaviile ===

Rezervatia Salhoi – Zambroslaviile din Muntii Maramuresului are statutul de rezervatie, geologica si botanica, mixta. Ea a fost creata pentru ocrotirea plantei Cochlearia pyrenaica, relict glaciar si specie foarte rara pentru tara noastra, legata de existenta conditiilor de mlastina eutrofa. De un interes stiintific deosebit se bucura si stancariile calcaroase din acest perimetru.Rezervatia mixta „Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei” are scopul de a proteja izbucul (izvorul) de la obarsia Izei, pastrandu-i climatul, vegetatia si peisajul.

Pestera de la Izvorul Izei are statutul de rezervatie speologica.Cascada cailor din (Cea mai inalta cascada din Romania) Rezervatia naturala Piatra Rea

Rezervatia naturala Piatra Rea este situata la nord de creasta principala a Muntilor Rodnei protejeaza – intr-un perimetru de cca. 70 ha – formatiuni geologice spectaculoase, o flora rara si un peisaj alpin deosebit.

De asemenea, sunt puse sub protectia legii o serie de specii de plante si animale declarate monumente ale naturii.

Aici se pot aminti: Cochlearia pyrenaica, Leontopodium alpinum, Lychnis nivalis, Silene nivalis, Hieracleum carpaticum, Primula longiflora, Soldanella carpatica, Rhododendrom kotschyi, Pinus mugo, Pinus cembra si Taxus baccata.

Din fauna ocrotita fac parte: Rupicapra rupicapra, Marmota marmota, Lynx lynx, Tetrao urogallus, Lyrurus tetrix, Aquila chrysaetos, Aquila pomarina.

Pentru ocrotirea lostritei (Hucho hucho) – specie endemica bazinului dunarean, relict al apelor glaciare – sunt puse sub protectie cursurile de apa in care ea este cantonata (raul Vaser pe o lungime de 18 km, de la cantonul silvic Cozia pana la confluenta cu Viseul).

Studiile privind zonele naturale protejate care fundamenteaza Planul de Amenajare a Teritoriului National au selectat intregul masiv al Muntilor Rodnei in cazul zonelor cu valoare deosebita,Lista de valori din patrimoniul natural de interes national din zona Borsa cuprinde rezervatii ale biosferei si parcuri nationale cu valoare exceptionala:


-- Parcul National Muntii Rodnei

Rezervatii si monumente ale naturii


-- Rezervatia Cornu Nedeii - Ciungii Balasinii


-- Izvorul Albastru al Izei


-- Zone cu complexitate mare si resurse naturale (paduri, ape minerale, resurse balneoclimatice, agro-pedologice si mineral

Obiective Turistice pe o rază de 50 Km

Cazare pe o rază de 50 Km

Unitate Turistică Exemplu

sloganul dumneavoastră aici

Clasificare:

Localizare: Poiana Mărului

Aprecieri: 

Pentru ca fiecare vizitator să-și formeze o impresie despre unitatea dunmneavoastră este bine să definiți o foarte scurtă prezentare ce va apărea în majoritatea paginilor principale respectiv în motoarele de căutare. Astfel indiferent pe ce pagină a mini site-ului dumneavoastră sosește clientul, va avea acces la o scură prezentare. Încercați să cuprindeți tot ce este mai important, mai captivant despre afacerea dumneavoastră în acest paragraf.

Informații

about us termeni si conditii politica de confidentialitate

Contact

invita prieteni contact administrator opinia ta raportează eroare

Copyright © 2010 - 2016 
Romania Tourist Info

Regiuni Turistice

transilvania moldova muntenia banat crișana bucovina oltenia dobrogea marea neagră delta dunării dunărea bucurești maramureș

Categorii
Obiective Turistice

orașe muzee case memoriale cetăți / castele mănăstiri / biserici turism rural drumeție munți peșteri lacuri râuri pescuit parcuri naționale rezervații naturale

Utile

Hartă Rutieră

Colaboratori

Ana

 

Referinte

Romania Tourist Info pe Facebook Romania Tourist Info pe Twitter RSS feed
PageRank Checking Icon

Parteneri

Societatea Carpatină Ardeleană Harta Rutiera a Romaniei toți partenerii